Istoria expresiei A freca menta

Expresia „a freca menta” își are originile în antichitatea grecească: în acele vremuri masa pe care se servea mîncarea era frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros plăcut. Obiceiul a pătruns în spațiul carpato-danubiano-pontic prin secolele XVIII-XIV odată cu grecii, fiind folosită mai ales de către cei cu bani, iar responsabilitatea de a freca masa cu frunze de mentă le revenea slujitorilor.

Fiind una dintre cele mai ușoare sarcini din gospodărie (spre deosebire de alte sarcini mai solicitante cum ar fi căratul apei sau tăiatul și căratul lemnelor) a ajuns să fie preferată de mulți ca metodă de a scăpa de muncă. Unii dintre ei frecau menta ore-n și pe zi, în fiecare zi, doar pentru a părea ocupați cu ceva.

Tocmai de aceea a apărut expresia ”a freca menta” și s-a păstrat pînă în zilele noastre cu sensul de ”a se sustrage de la muncă” sau „a fugi de muncă”. Obiceiul obicei s-a pierdut dar expresia a rămas, însă, în limbajul colocvial.

Acum folosim expresia cînd vorbim cu și despre persoanele leneșe, care nu vor să facă nimic, iar dacă fac totuși ceva fac de mîntuială. Persoanele astea ar prefera să stea degeaba toată ziua și, dacă se poate, să fie plătiți pentru asta. Este efectul direct al servitorilor care preferau să facă exact același lucru și acum cîteva secole, probabil aducîndu-l la nivel de artă ca unii dintre semenii noștri contemporani.

Ce este menta?

Menta este una dintre plantele medicinale răspîndite la nivel mondial. Dintre cele 25-30 de specii existente 7 sînt în Australia, una în America de Nord și restul în Asia și Europa. Toate speciile de mentă sunt foarte aromate iar cea mai populară este menta piperată. Numele de mentă vine din substantivul grecesc míntha.

Sper să nu freci menta suficient de bine încît să nu poți să-ți faci (măcar atît!) siropul de mentă de mai jos. E bun și foarte aromat.