Fiscul si sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului

Zilele acestea mi-am adus aminte din plin şi încă o dată de tupeul unora dintre preoţii care aparţin de aşa zisa religie naţională. Aseara am văzut pe Antena 2 (doar fugitiv, cît am stat pe lîngă televizorul aprins) o emisiune cu un preot tupeist care i-a spus unui specialist it ateu că acesta trăieşte în lumea calculatoarelor spre deosebire de cei credincioşi care trăiesc în lumea reală pentru ca mai apoi, nu chiar imediat, să adauge că este mai sigur de existenţa lui decît de existenţa lui şi a celor din studio. Popa ăla mi-a aratat că prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul. Unii ar putea spune că mă leg de credinţa individului respectiv, dar de fapt mă leg doar de declaraţiile lui.

Ştirea de azi, cea pe care am abordat-o de fapt, nu face decît să completeze atitudinea preotului de aseara. S-a spus şi pe la tembelizor, dar şi pe reţea, că mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului, printre care Palatul Arhiepiscopal, terenuri şi autoturisme, au fost puse sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, pentru o datorie către stat de peste 4,2 milioane de lei.

Datoria este veche de aproape 6 ani şi a tot crescut între timp pînă să ajungă la suma asta frumuşică. Din ce-am înţeles de la ştiri datoria asta este motivată de neplata unor taxe la stat pentru salariile preoţilor din subordine şi că ar mai fi ceva deturnări de fonduri implicate.

Personal nu pot să nu mă întreb cît de nesimţiţi trebuie să fie unii oameni încît să primească bani de la credincioşi, de la stat, din donaţii şi din afacerile BOR-ului (care-s mai mult de o grămadă), să facă planuri ca să construiască o monstruozitate denumită şi categrală a mîntuirii neamului, dar să nu plătească taxele pentru stat ale propriilor angajaţi. Pentru că asta şi sînt preoţii ortodocşi: angajaţi la BOR. Evident, întrebarea pe care mi-o pun este pur retorică. Răspunsul este cît se poate de clar: foarte nesimţiţi. Practic sînt nişte monştri de nesimţire.

În completare a ce am văzut pe la tembelizor mai devreme, în Evenimentul zilei scrie că Arhiepiscopia Tomisului a trimis un comunicat de presă prin intermediul căruia care face referire la statutul de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, conform căruia “bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile şi… prin urmare sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu poate face obiectul unui sechestru”.

HA?! Ştiu că pentru unii BOR-ul este o ţară în ţară, dar pentru o asemenea tîmpenie repetată prea des aş fi în stare să le dărîm acele bunuri de rahat. Pentru moment sînt de acord cu directorul Emil Mihăilescu care, conform aceluiaşi articol, susţine că Palatul Archiepiscopal este “un obiect de bun comun” fiind vorba despre sediu administrativ. Din punctul meu de vedere n-are decît să-l confişte, le mai dă unora peste bot şi chiar că ar merita.

Pînă la urmă cei care vor plăti vor fi tot fraierii de credincioşi pentru că autorităţile bisericeşti vor să facă o chetă printre preoţi şi să strîngă banii pe care nu i-au plătit statului.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.