Romanii panicarzi

N-am prea apucat să scriu despre asta în ultimele zile, dar am urmărit pe la ştiri şi pe reţea reacţile oamenilor cu ocazia măririi TVA-ului şi a reducerii salariilor bugetarilor. Poate că altcineva s-ar fi aşteptat ca mulţi dintre români să reacţioneze un pic mai cerebral şi mai puţin emoţional cînd a venit vorba de scumpirile aplicate în val peste noapte, dar marea parte a locuitorilor acestei ţări NU a învăţat nimic în ultimii 20 de ani de la revoluţia română. Au fost şi au rămas nişte victime deschise manipulării tuturor celor care au suficiente resurse pentru a răspîndi un mesaj către marele mase de oameni.

Una dintre expresiile la modă în ultimii ani este “aţi minţit poporul cu televizorul” şi este mai adevărată ca niciodată: televiuziunile apelează la partea emoţională în detrimentul celei logice, raţionale. Nu le plac oamenii raţionali, care să gîndească mai întîi şi abia apoi, eventual, să îi creadă. Sau, cu atît mai puţin: nu le plac oamenii care le combat tîmpeniile spuse pe post. Şi sînt mai mult de o grămadă. Tîmpeniile adică. Televiziunile vor clienţi: dobitoci care să stea în faţa televizorului, salivînd, visînd la o viaţă perfectă în loc să iasă să trăiască una. Vor dobitoci care să urmărească reclamele (sursa principală de cîştig) şi să facă ce spun ei. Adică, mai recent, să se panicheze la fiecare “bau” spus cu jumătate de glas.

Haideţi să luăm două exemple mai recente: s-au mărit taxele şi s-au micşorat salariile bugetarilor. Ce-au făcut românii? S-au panicat şi s-au dus să-şi facă provizii. Şi-au pus la adăpost propriul burdihan şi restul va rămîne de rezolvat mai tîrziu. Ce-au făcut televiziunile? S-au imflamat şi au prezentat ştirea într-un mod foarte alarmist (cel puţin din punctul meu de vedere) ceea ce a generat alte accese de panică din partea unora dintre telespectactorii mai slabi de înger (mai emoţionali şi mai labili de felul lor).

Inundaţiile din ultimele zile au accentua problemele creeate de incompetenţa guvernului. Au murit oameni, alţii au fost evacuaţi din case. Un adevărat dezastru. Ce-au făcut televiziunile? Au prezent oameni distruşi şi resemnaţi în loc să pună accentul pe încercările de rezolvare a problemelor. De reconstrucţie nu se pune încă problema, dar nu este deloc o prioritate pentru televiziuni.

Românii sînt alarmişti. Nu toţi, evident, dar o mare parte chiar sînt. Aproape a devenit un atribul al acestui popor. Este neplăcut să vezi un popor care a cucerit o treime din Europa să ajungă în halul ăsta, dar asta e.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.