Homo religiosus

M-am decis să încep azi o nouă secţiune care plasează omul în mijlocul religiilor din jurul lui. Ca persoană poţi aparţine unei religii sau alteia, poţi avea afinităţi sau iritări în ce priveşte o religie sau alta sau aspecte comune ale mai multor religii. Poţi fi practicant sau liber cugetător, poţi fi ateu… alegerea îi aparţine fiecăruia. Credinţa este un lucru personal pe care nimeni nu ţi-l poate lua sau impune.

Am ales acest nume pentru secţiune pentru că l-am întîlnit la Mircea Eliade şi mi se pare cel mai potrivit titlu potrivit pentru această secţiune. Evident, n-am de gînd să mă compar cu Mircea Eliade, nici ca cultură a religiilor şi nici ca punct de vedere. Vreau doar să-mi spun punctul de vedere, care conţine atît promovare (dacă îi pot spune aşa) a aspectelor bune ale religiilor cît şi critică a aspectelor proaste. Pentru că da, fiecare religie are şi aspecte proaste. Este oarecum inevitabil, pentru că religiile au devenit o sumă a obiceiurilor pe care le-au cules sau le-au format de-a lungul timpului.

Consider că este nevoie să precizez un element esenţial: nu mă iau de credinţa nimănui, chiar dacă comentez negativ asupra obiceiurilor fiecăruia. Dacă credinţa îl ajută pe individ îmi este indiferent dacă crede în zeul unei pietre de pe drum sau al unui copac ori într-unul omnipotent, dar cam inexistent. Importante sînt efectele pe care credinţa le aduce unei persoane, chiar dacă nu întotdeauna sînt bune.

Am mai întîlnit cazuri în care, discutînd în contradictoriu cu unii creştini despre aspecte ale religiei lor, aceştia au reacţionat de parcă le-aş fi atacat credinţa lor (personală). Concluzia la care am ajuns de-a lungul timpului este că credinţa nu ţine loc de inteligenţă. O persoană poate fi foarte inteligentă şi să creadă în ceva anume, ceea ce este bine, sau poate fi poate fi una proastă de bubuie dar care îşi asumă aspecte de inteligenţă şi superioritate doar pentru că aparţine unei sistem de credinţe împreună cu mulţi alţii. Am întîlnit persoane din ambele categorii.

Dar gata cu vorbăraia. O să scriu la această categorie de fiecare dată cînd voi avea ocazia, probabil că va fi destul de des pentru că am foarte multe de comentat. Sînteţi bineveniţi să vă aduceţi contribuţia prin intermediul comentariilor dacă consideraţi că aveţi o părere pertinentă.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.