Academicianul de onoare Traian Basescu

Dacă aş putea să mă îngrozesc de aberaţiile pe care le mai scot unii acum cred că ar fi un moment perfect în care să fac asta. Aseară am fost cam plecat, aşa că de-abia în dimineaţa asta am aflat că actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost ales ieri prin vot membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, instituţie care funcţionează sub prezidiul Academiei Române. Din ce se spune pe paginile web de ştiri, numirea lui Traian Băsescu a fost votată în unanimitate, iar propunerea a venit din partea Prof. Univ. Dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei.

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu a devenit academician. Pe lîngă faptul că nu prea are nimic de-a face cu ştiinţa (cunoaşte suficiente cît să conducă o navă, dar asta nu este suficient), motivul pentru care academicienii au votat ca să-l primească pe preşedinte în clubul lor este unul absurd: Traian a asigurat Academiei un sediu în perioada în care era primar şi a semnat legea prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă a devenit instituţie bugetară.

Primul lucru pe care mi l-a amintit ştirea a fost numele Elenei Ceauşescu, marea academiciană şi cercetătoare ştiinţifică analfabetă din perioada comunistă. Dacă ştau să mă gîndesc bine, nu sînt prea multe deosebiri între Traian şi Elena (adică acea Elena, academiciana): Trăiănel are o protuberanţă în plus, în virtutea stării de bărbat, şi, aparent, ştie să citească. Dar în rest…

Pe de altă parte am aflat (tot de pe paginile de ştiri) că, potrivit Academiei, un alt fost preşedinte al României, Emil Constantinescu, urmează să primească aceeaşi distincţie.

Conform definiţiei de pe dexonline.ro, academia înseamnă (printre altele):

ACADEMÍE, academii, s.f. 1. Societate de învățați, de literați, de artiști etc. creată pentru dezvoltarea științelor și a artelor; înaltă instituție culturală care reunește pe cei mai de seamă savanți și artiști. 2. Școală de învățământ superior. [Acc. și: (după lat.) académie] – Din fr. académie, lat. academia.
Sursa: DEX ’98 | Trimisă de ana_zecheru, 28 Jul 2002 | Greșeală de tipar

ACADEMÍ//E ~i f. 1) Societate formată din oameni de știință și de cultură. 2) Instituție de învățământ superior. ~ economică. [G.-D. academiei] /<lat. academia, fr. académie

Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

ACADEMÍE, academii, s.f. 1. Instituție superioară de cultură, a cărei misiune este să ajute la dezvoltarea științelor și a artelor; (în țara noastră) cea mai înaltă instituție culturală de stat, care reunește și promovează oameni de valoare științifică și culturală, dirijează și dezvoltă, printr-un complex de institute, munca de cercetare științifică și de creație literar-artistică a țării. 2. Școală de învățământ superior. [Acc. și: (după lat.) académie] – Fr. académie, (lat. lit. academia).
Sursa: DLRM | Trimisă de lgall, 25 Feb 2010 | Greșeală de tipar

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.