Războiul pentru teritoriul cel sfînt al Crișanei a luat azi o întorsătură neașteptată: iluminat după noaptea de înviere, cînd și-a descoperit lumina unică și personală în contradicție flagrantă cu cea împărțită milogilor acum două seri, primarul țigan al Oradei a declarat că nu-și mai poate păstra poziția actuală de administrator al orașului cu demnitate din cauza atacurilor populației maghiare minoritare.
În virtutea alegerii sale ca reprezentat al populației majoritatea a României, primarul Oradei este îndreptățit să propună pe oricare țigan să-i urmeze la conducerea municipiului Crișanei fără să mai fie nevoie de alegeri locale, dar acest a declarat că se simte îndatorat ultimilor români rămași pe aceste meleaguri și că dorește să le dea, măcar acum, o șansă la autodeterminare.
O sursă a declarat sub protecția anonimatului că cele două sute de milioane de români plecați în afara țării ar fi făcut presiuni în acest sens în ultimele luni, aducîndu-l pe primarul țigan în pragul cedării psihice. Condiția minorității românești, doar cîteva mii de persoane, este foarte neclară printre sutele de mii de unguri și miliardul de țigani care trăiesc acum în spațiul carpato-danubiano-pontic. Sursa aceasta a mai remarcat că, foarte probabil, tocmai de aceea actualul primar demisionar ar fi aruncat moaștele sfîntului Călin pe podeaua bisericii de pe dealul Ciuperca acum două zile și le-ar fi stropit cu benzină dorind să le dea foc. E bine că a fost oprit la timp, înainte de a face o prostie irecuperabilă: nu e deloc indicat să își facă dușmani printre ultraortodocșii (fanatcii) creștini, din orice minoritate ar face parte. Ținînd cont de prețul absurd al carburanților fosili, primarul trebuie să fi dat o avere imensă pe cei cîțiva litri de benzină sau i-a primit ilegal, peste graniță, de la complicii din afara țării.
În aceste momente se adună cîteva șatre de țigani pe malul Crișului Repede, în apropierea primăriei Oradei, pentru a protesta împotriva plecării primarului și pentru a face vrăjile de rigoare în momentele de tranziție a puterii politice. Foarte probabil vor ajunge să blocheze și cel mai apropiat oraș de graniță, Budapesta, pentru a le da o lecție celor din afara țării: au plecat și nu mai au nici un cuvînt de zis în treburile interne ale unei țări pe care au decis să o părăsească de bună voie.
Bătălia anterioară pentru Crișana, de acum 20 de ani, a dus la dezmembrarea Ungariei Mari și la alipirea teritoriilor Republicii Moldova, Ucrainei și Poloniei la România Magnifică. Noua capitală a țării, Oradea, a crescut în dimensiuni de 10 ori față de suprafața pe care o avea atunci, iar aspectul său s-a schimbat drastic. Primarul orașului este considerat ca fiind cel mai important om din stat, chiar înaintea președintelui, primilor miniștri și a guvernului, pentru că el le garantează personal securitatea și buna funcționare a noului stat român.
Este foarte clar că demisia curentă, după ce actualul primar a ținut cu dinții de poziție vreme de 18 ani și a adus orașul și întreaga zonă la un grad de dezvoltare pur și simplu incredibil, aruncă noi umbre asupra viitorului. Bătălia pentru Crișana, Edenul renăscut, tocmai a reînceput.
Sursa este aici.