Proiectul parcului Salca, Oradea

Ca locuitor al Oradei pot spun că mă preocupă starea spaţiilor verzi din oraş: în primul rînd pentru că-s prea puţine şi în al doilea rînd pentru că şi copacii care sînt acum prin oraş sînt ciuntiţi fără nici un fel de discernămînt în numele unei “întreţineri” făcute aiurea…. dar asta e altă mîncare de peşte (cum se mai spune). Ciuntea copacilor şi tăierea lor fără a fi plantat nimic în schimb ţine de educaţia şi de bunul simţ al oamenilor care lipsesc de prea multe ori.

Unul dintre locurile “libere” care mi-a atras atenţia este cel dintre Lotus şi pîrîul Peţa, zona Salca cum mai este numită. În ultimii ani am auzit cîte ceva, foarte vag, despre scandalurile imobiliare care au avut-o ca subiect principal dar primul şi singurul lucru care mi-a atras atenţia asupra acelei zone este pustiul ei. Practic oraşul a ajuns să o înconjoare în mare măsură, mai ales după construirea Lotusului şi a bisericii dinspre Cantemir, iar în mijloc sînt doar mizerii aruncate aiurea, rămase în urma construirii clădirilor şi parcării. Nu ştiu în ce măsură au mai rămas în subsol urmele mlaştinii care s-a întins pe o bună parte a Oradei actuale, dar faptul că încă nu s-au construit clădiri mari (gen blocuri de apartamente sau de birouri) îmi spune că această operaţiune este încă dificilă.

Dincolo de scandalul imobiliar despre care am citit în ultimele zile referitor la acea zonă (două dintre articolele respective se află aici şi aici) pot spune că m-am bucurat (aşa, un pic, cît să îi acord un vot) că există cineva care are măcar intenţia de a face un parc acolo. Mă refer la primarul nostru, Ilie Bolojan, şi la tentativele lui de a direcţiona utilizarea terenului spre aşa ceva. Nu ştiu în ce măsură va reuşi, dar ar fi bine să o facă cum trebuie.

Cineva mi-a spus că în Salca s-a găsit cel mai vechi şi mai bine păstrat schelet uman din zona Oradei, vechi de vreo 5000 de ani (dacă mai reţin corect), atunci cînd a fost construit Lotusul. Asta ce nu mă miră deloc: apele termale care împînzesc subteranul au avut ca efect direct clima mai blîndă decît în alte locuri, iar avantajele strategice ale zonei (la marginea cîmpiei şi a dealurilor) trebuie să o fi făcut foarte căutată de către oamenii din vechime.

Voi ce ziceţi? Ce altceva mai bun decît un parc ar putea fi construit acolo?

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.