Azi am dat peste un articol de pe Adevărul.ro care pot spune că mi-a atras imediat atenţia: scrie despre regulamentele existente în Oradea în cazul se doreşte tăierea sau toaletarea (adică îndepărtarea unor ramuri) unui arbore. Pe scurt, trebuie cerută de la municipalitate (adică Primăria Oradea – compartimentul spaţii verzi) prin intermediul preşedintelui sau administratorului asociaţiei de proprietari o aprobare de tăiere sau toaletare. Pe cerere trebuie trecut gradul de periculozitate pe care îl reprezintă arborele pentru oameni şi clădiri.
Următorul paragraf mi-a atras atenţia:
Asociaţia de proprietari sau persoana care a obţinut autorizaţia pentru tăierea unui arbore are obligaţia să planteze în loc doi puieţi de arbori, de care trebuie apoi să se îngrijească pentru ca aceştia să aibă condiţiile optime pentru a ajunge la maturitate. În cazul tăierii unui arbore fără autorizaţie din partea Primăriei Oradea, se aplică amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Articolul ăsta este util pentru că se apropie primăvara şi se vor putea planta copacii, dar are două defecte: nu se menţionează că e vorba doar despre reguli şi că realitatea este uşor diferită de reguli (doar de aia se comit o mulţime de contravenţii şi infracţiuni) şi faptul că de multe ori “toaletarea” asta a copacilor este de fapt ciuntire grosolană. În mod normal o toaletare implică tăierea doar unei mici părţi din ramuri şi coroana arborilor (depinde de la specie la specie, dar de obicei este o treime) pentru a le da posibilitatea de a se reface. De foarte multe ori am văzut copaci a căror coroană a fost tăiată în întregime, lăsînd în urmă doar un trunchi ciunt… de cele mai multe ori se refac, dar nu întotdeauna.
Articol preluat de aici.