Oradea: asezare dacica descoperita intr-un sit arheologic

Tot cu întîrziere am aflat (de aici) despre descoperirea unei aşezări dacice într-un sit arheologic de pe teritoriul Oradei. Anunţul a fost făcut săptămîna trecută, cu ceva tam-tam dacă am înţeles bine.

Că această zonă a fost locuită din vremuri preistorice îmi era foarte clar, chiar şi fără să apelez la descoperirile arheologice. E de ajuns să cunoşti suficient de bine oraşul Oradea şi împrejurimile, iar izvoarele termale cu apă caldă tot timpul anului au avut o influenţă covîrşitoare asupra populaţiilor vechi.

Situl arheologic Salca se află în periferia sudică a oraşului actual, pe porţiunea cuprinsă între Cimitirul Rulikovszky şi fosta Fabrică de Bere (acolo unde se află acum magazinul Lotus) pe o terasă aluvială a Crişului Repede. Se spune că este cel mai întins şi totodată cel mai complex sit de pe teritoriul Oradiei. În epocile preistorice, pînă la întemeierea oraşului medieval, acea zonă a fost cel mai însemnat centru de habitat cunoscut din regiune.

Cele mai vechi urme arheologice din acest loc provin din neoliticul timpuriu (a doua epocă de piatră), sînt urmate de aşezări şi necropole aparţinînd de epoca cuprului, epoca bronzului, prima şi a doua epocă a fierului, toate perioadele epocii migraţiilor, Evul Mediu, precum şi epoca premodernă pînă la sfîrşitul secolului XVII.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.