La Cugir descoperim un amestec interesant de natură, istorie și industrie

Cei de la TVR Timișoara ne aduc aminte că unele cuvinte precum Cudgir, Kudzsir, Kudschir sînt denumiri folosite în timp pentru Cugir, localitatea de la poalele Munților Șureanu, devenită oraș din 1968. Dezvoltarea industrială a dat faima localității, celebră pentru mașinile de cusut Ileana, dar și pentru fabrica de armament de aici. Localitatea și zona sînt famoase și pentru vechea așezare dacică Singidava situată strategic pe zona colinară din apropierea orașului. Dealul Cetății a fost cercetat de specialiști începînd cu anii ’70 și așa au apărut informații despre o cetate mai veche decît Sarmizegetusa.

Așezarea, construită pe valuri de pămînt și cu palisade de lemn, a făcut mai tîrziu parte din lanțul cetăților dacice de apărare din Munții Orăștiei. Săpăturile arheologice din zonă au scos la iveală numeroase informații și obiecte vechi: vase, monezi, pumnale și elemente ale unor morminte princiare. 

Dacii Singidavei pot fi întîlniți și astăzi grație voluntarilor de la asociatța cu același nume, prezenți la diverse evenimente cu caracter istoric. Un alt simbol al orașului este vechiul turn de apă, el fiind element important din patrimoniul industrial al orașului. Turnul de apă, astăzi obiectiv turisitic, se află la capătul unui sistem de canale denumit Wasserleine prin care apa era adusă la uzina electrică. Astfel, anul în 1911 se trecea la energia produsă cu ajutorul apei iar uzina producea curent electric atît pentru fabrică cît și pentru localitate.

În patrimoniul natural al zonei se îmscrie și Poiana cu Goruni, o pădure de arbori seculari întinsă pe cîteva hectare. Aici trăiește în colonii una dintre cele mai mari insecte din fauna României, rădașca, specie protejată pe cale de dispariție. Locul găzduiește diverse evenimente: festivaluri de folclor, concerte rock, cununii în aer liber ori lecții în natură și campanii de ecologizare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.