Nu stiu daca cineva s-a apucat sa scrie o monografie a hirtiei igienice, dar informatiile despre acest obiect de prima necesitate sint atat de surprinzatoare, incit ele n-ar trebui ignorate.
In orice caz, hirtia a inceput sa fie folosita in scop igienic timid si unde nu te-ai astepta. Pina la urma a ajuns o afacere de succes pentru cine a stiut s-o plaseze in spirit comercial, asa cum i se cade oricarei marci de succes. Iata cateva repere, notate de Factroom:
1. Cea mai veche atestare privind folosirea hirtiei in scop igienic dateaza din anul 589 d. Hr, fiind mentionata de invatatul chinez Ian Ching intr-un manuscris al sau.
2. Tot China detinea recordul mondial la productia de hirtie igienica in secolul al XIV-lea. O inregistrare din anul 1393 consemneaza ca 720.000 coli de hirtie iigienica fusesera livrate curtii imperiale.
3. In acelasi an imparatul Hunu si familia sa au folosit in scopuri personale 15.000 foi de hirtie igienica de lux, imbibate cu condimente aromatice.
4. In aceeasi perioada, nici macar elita societatii europene nu cunostea uzul hirtiei igienice, recurgand la alte materiale, ca frunze, fan, paie, iarba si cirpe vechi.
5. Fiecare foaie a volumului “Old Farmer’s Almanac”, aparut in America, a fost perforata din tipografie intr-un colt spre a putea fi atirnata in toalete dupa ce a fost citita.
6. Hirtia igienica a fost lansata ca produs de succes pe scara industriala in America anului 1857,de catre industriasul Joseph Gayetti. A devenit rapid marca, numele lui find imprimat pe fiecare coala.
7. Urmatoarea marca a fost al lui Hans Klenk. Si el si-a imprimat numele pe produs, dar i-a dat si o denumirea comerciala, pentru ca produsul sa nu se confunde cu patronul “bigudiuri de hirtie”.
8. Astazi in majoritatea tarilor europene are succes hirtia alba cu exceptia Frantei, unde este preferata cea roz. O companie portugheza a inregistrat succes lansind o hirtie neagra.
9. In zilele noastre productia mondiala de hirtie igienica este echivalenta cu o sosea lata de sase metri care avanseaza fara oprire cu o viteza de 110 km/ora.
10. In ciuda acestei impresionante productii s-a constatat ca numai 30% din populatia planetei foloseste hirtie igienica. Unii n-au acces la ea, altora li se pare prea scumpa, altii, in naivitatea lor, nici n-au auzit de asa ceva.