Imbunatatiri la Firefox 4

Dacă tot am început să folosesc Firefox 4 beta ca să testez comportamentul navigatorului, m-am gîndit să caut pe reţea mai multe informaţii despre noutăţile anunţate de Mozilla în ultimul timp. Nu de alta, dar mi-e mult mai uşor să observ îmbunătăţirile aduse navigatorului dacă ştiu la ce anume să mă uit.

Pentru început, Firefox 4 a implementat un sistem automat de aplicare a actualizărilor pe măsură ce ele devin disponibile. Totuşi, doar actualizările minore vor avea loc automat, iar utilizatorii vor putea modifica acest lucru folosind opţiunea Update meniu care poate fi găsită aşa: Options > Advanced > Update menu. Atunci cînd este disponibilă o actualizare importntă (de exemplu o versiune nouă) va apare o fereastră de dialog lăsîndu-le utilizatorilor opţiunea de actualizare.

Una dintre cele mai importante elemente adăugate în versiunea Firefox 4 este suportul pentru tranziţiile CSS3(folosind prefixul the -moz-). Mai multe informaţii despre aceste tranziţii se găsesc la Mozilla Developer Centerîmpreună cu cîteva exemple. Alte cîteva modificări importante din punctul de vedere al suportul CSS3 urmează:

* Elemente textarea cu dimensiune modificabilă – opţiunea de a modifica elementele textarea sînt acum standard, se poate folosi proprietatea -moz-resize pentru a schimba acest lucru.

* Noul suport CSS3 calc() – versiunea beta include suport pentru noua valoare calc(). Aceasta permite modificarea mărimii care include o combinaşie de procente şi valori absolute. Mai multe informaţii sînt aici.

* Alegerea unei secţiuni din imaginea de fundal – Acum se poate folosi -moz-image-rect pentru a alege doar o porţiune a unei imagini de gundal pentru a fi afişată pe pagină.

* A eliminat suportul pentru opţiunea -moz-background-size – ea a fost redenumită în cele din urmă background-size name, iar -moz-background-size nu mai este activă.

* Cnfideţialitatea şi eticheta :visited – Această schimbare, anunţată de curînd, în luna martie, va avea în vedere informaţiile care pot fi culese folosind stilurile locaţiilor vizitate folosind etichetele CSS şi ar putea afecta unele aplicaţii web. Mai multe informaţii aici.

În completarea celor de mai sus a fost introdus eticheta -moz-any, chiar dacă nu este parte din specificaţiile CSS3 ea va permite înlocuirea unor etichete mari şi complicate cu altele mai mici.

De asemenea, au fost implementate etichete (tag) şi suport specifice HTML5: HTML5 Forms, HTML5 Sections ( <article>, <section>, <nav>, <aside>, <hgroup>, <header> şi <footer>), WebSockets, HTML5 History şi HTML5 Video.

HTML5 Parser: echipa de la Mozilla susţine că Firefox este primul navigator care suportă algoritmii de amaliză HTM5, una dintre cele mai importante specificaţii HTML5. Acest program de analiză permite integrarea de cod SVG şi MathML direct în conţinutul HTM.

Mai multe informaţii despre versiunea beta a lui Firefox 4 se pot găsi pe jurnalul Mozilla şi pehacks.mozilla.org.

 

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.