WordPress versus Blogspot

Ca parte a unui proiect de optimizare pentru motoarele de căutare pentru un client am avut de-a face în ultimele cîteva zile cu sistemele de blogging de pe wordpres şi de blogspot. Au trebuit importate cîteva jurnale de wordpress pe blogspot şi invers şi configurate cîteva jurnale noi.

Deşi nu pot spune că a fost suficient timp ca să intru în detaliile ambelor sisteme, mai ales că este destul de greu să accesezi codul sursă al celor de la google (proprietarul lui blogspot) a fost o experienţă interesantă. Pînă acum am pus accentul doar pe wordpress, mai ales de cînd am pus pachetul pe ţiganii.ro, aşa că în ultimele zile am avut prilejul să fac cîteva comparaţii ale celor două sisteme.

1) Partea bună: ambele sisteme au mai multe şabloane de pagină dintre care poţi să alegi.

Partea negativă: nu am găsit decît cîteva şabloane pentru blogspot, comparativ cu wordpress care are mai mult de o grămadă. Fiind un sistem open source, oricine îşi poate face un şablon de wordpress pe care să îl pună pe propriul domeniu sau să îl facă disponibil tuturor.

2) Partea bună: ambele sisteme au o interfaţă dinamică cu utilizatorii care să permită formatarea în detaliu a paginii

Partea negativă pentru blogspot: acest lucru consumă incomparabil mai multe resurse decît echivalentul său de wordpress.

3) Numărul de elemente reutilizabile care pot fi integrate pe pagină. Spuneţi-le plug-in-uri, obiecte gadget (cum s-au străduit cei de la google să traducă în română), script-uri (php).

Partea negativă pentru blgospot: au fost create chiar şi pentru ei cîteva elemente din astea în afara firmei, dar nu sînt atît de uşor accesibile precum echivalentele lor din wordpress.

4) exportul-importul de pagini.

Partea bună pentru wordpress: acceptă cu uşurinţă destule formate externe, inclusiv blogspot.

Partea negativă pentru blogspot: nu există element intern care să importe o pagină făcută în wordpress. Există o pagină făcută de cineva, dar are anume limitări.

5) scrisul de articole

Partea negativă pentru blogspot: are cîteva limitări care nu apar în wordpress (nu există categorii, numărul de etichete şi lungimea totală al acestora poate deveni o problema uneori).

Partea negativă pentru wordpress: editorul de text are unele probleme cînd are de-a face cu texte prea lungi.

6) Partea de optimizare pentru motoarele de căutare: din cîte am înţeles, timpul de reacţie al google este mult mai scurt în ce priveşte indexarea unui jurnal blogspot decît al unuia de pe wordpress. Este înţeles pentru că blogspot-ul este un produs propriu.

Pentru moment cam atît. O să revin cu completări pe măsură ce voi descoperi chestii noi. Însă pentru moment pot spune cu siguranţă că prefer fără nici o ezitare pachetul wordpress, mai ales, şi asta este cel mai important…

7) poţi să iei pachetul wordpress şi să-l pui pe orice server care acceptă apache, php şi mysql şi apoi să-l editezi pentru a face ce vrei tu să facă. Nu poţi face acelaşi lucru cu pachetul de fisiere de la blogspot.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.