Zilele astea cineva mi s-a plîns că pagina firmei lui nu a prea avut suficient trafic şi se temea că nu este suficient de optimizată pentru motoarele de căutare. Cum îi cunosc pagina l-am asigurat că este optimizată şi că numărul de accesări mai variază de la o perioadă la alta, în funcţie de o mulţime de elemente, unul dintre cele mai importante fiind tematica paginii respective. Se apropie sărbătorile, iar acum oamenii îşi îndreaptă treptat atenţia spre cumpărarea de cadouri de valoare mică sau medie… adică de genul dulciurilor, parfumurilor, calculatoarelor, diverselor electrocasnice. Nu cunosc tendinţele, dar mă aştept ca anumite cheltuieli mai importante, ca de exemplu cumpărarea unei maşini sau a unei case, să scadă… excepţiile o fac bogătanii care-şi permit să arunce 100 de mii de euro fără să stea prea mult pe gînduri, dar mă gîndesc că-s destul de puţini ca să conteze la scăderea traficului unei pagini de profil.
Subiectul discutiei a trecut treptat la modalităţile de promovarea unei pagini web. Sînt cîteva, destul de cunoscute şi de folosite, dar cea mai bună metodă de promovare este autopromovarea. Adică poţi să pui o tonă de anunţuri pe reţea şi poţi să o înscrii pe vreo două tone de directoare web ca să îţi aducă cît mai multe vizitatori pentru că este degeaba, este muncă aiurea dacă conţinutul paginii este irelevant. Nimeni nu stă să citească sau să parcurgă o pagină web din care nu rămîne cu nimic, în care nu găseşte ceva care să-l intereseze. Iar paginile firmelor sînt de obicei foarte limitate, prezintă activitatea firmelor, eventual o listă a produselor pe care le vînd şi o descriere mai detaliată a acestora şi cam atît. Singurul lucru care aduce o accesare repetate, care îi face să se întoarcă, este interesul pe care îl acordă ei produselor respective. Atunci cînd pagina respectivă are o listă impresionantă de produse sau dacă are cîteva produse de baza sau unele chestii electronice (de exemplu) interesante şi care nu se găsesc în altă parte, va avea parte de un trafic la fel de impresionant. Şi, mai ales, un trafic constant la valori mari. În lipsă de aşa ceva traficul şi interesul vizitatorilor va varia în funcţie de perioadă.
Ca să fac o paranteză destul de importantă, aceeaşi atitudine se păstrează şi în cazul celor care-şi lasă impresiile pe reţea: atîta vreme cît nu vor scrie texte de calitate şi despre lucruri-evenimente interesante nu prea vor fi luaţi în seamă. În general li se spune bloggeri, încă nu am găsit un termen românesc care să se încadreze cît mai bine acestui termen… nu sînt nici scriitori şi nici jurnalişti (deşi există printre ei jurnalişti şi scriitori care scriu într-un jurnal pe reţea – blog).
Am precizat acest lucru pentru că în general administratorii firmelor româneşti nu prea sînt conştienţi de valoarea (auto)promovării pe reţea. Foarte mulţi fac încă o distincţie foarte clar între internet şi lumea “reală” (adică cea care din afara reţelei de calculatoare), deşi ele se intersectează tot mai mult. Pot spune din proprie experienţă că mi-am găsit clienţi prin intermediul internetului, chiar şi prin intermediul reţelelor de socializare, dar am găsit şi clienţi care au vrut o felie personală de internet, adică o pagină web. Revenind la subiect, trebuie să menţionez că există tendinţa de a face rost de un specialist în seo (optimizarea pentru motoarele de căutare) care să le modifice pagina astfel încît să o facă cît mai prietenoasă pentru google, yahoo, bing sau oricare alt motor de căutare sau de a face rost de oameni care să le scrie conţinut suplimentar pentru pagină, dar aceştia sînt încă puţini. Deocamdată, pentru că tendiţa începe treptat să ia amploare.
În general, conţinutul paginii web al unei firme va varia destul de puţin în timp (mă refer la perioade destul de lungi: luni şi ani). Odată ce şi-a definit domeniul de activitate şi a umplut pagina web cu toate informaţiile necesare, conţinutul ei va atinge un anume maxim după care va intra într-un echilibru care în timp se va stabiliza şi el. Foarte puţine pagini web de prezentare de firme ajung să aibă mai mult de 1000 de locaţii (link-uri pentru amatorii de englezisme) în primele 6 luni sau chiar un an de la lansarea lor, chiar şi dacă sînt pagini bine făcute. Există şi excepţii, de exemplu magazinele virtuale care bagă cîteva sute de produse într-un timp cît mai scurt în căutare de clienţi, dar sînt relativ puţine… ele fac parte dintr-un anume tip de pagini de prezentare.
Odată optimizată pagina pentru motoarele de căutare, conţinutul contează cel mai mult pentru promovarea ei. Cu cît mai mult conţinut şi cît mai de calitate. Produsele adăugate pe pagina, oricare ar fi ele, ajută, dar nu întotdeauna sînt suficiente. Pentru a crea cît mai mult conţinut şi cît mai uşor de găsit de către motoarele de căutare (adică pentru a vă promova pagina şi, indirect, firma), aveţi nevoie de un specialist în seo şi de cineva care să vă scrie conţinut suplimentar. Acesta poate avea legătură cu produsele pe care le vindeţi (este de dorit), poate chiar să furnizeze informaţii suplimentare despre ele, sau poate să conţină informaţii diverse care să trezească interesul publicului.
Supravirtual SRL vă oferă aşa ceva.