Dacă aţi vizitat pînă acum peştera urşilor din judeţul Bihor atunci aveţi o idee (oarecum) despre dimensiunea urşilor de peşteră şi obiceiurile lor.
În episodul 2 al seriei de documentare profesoara Alice Roberts călătoreşte 40 de mii de ani înapoi în trecut pe urmele fiarelor gigantice ce au aparţinut erei glaciare. Documentarul se bazează pe ultimele date ştiinţifice obţinute prin analiza rămăşiţelor pe care le au la dispoziţie şi conţine o mulţime de elemente grafice prin care giganţii erei glaciare sînt readuşi la viaţă.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OH832NkzCJQ]
Episodul 2 – Teritoriul urşilor de peşteră
Se întinde pe o zonă întinsă a Terrei din emisfera nordică care a fost lovită cel mai tare de frigul erei glaciare: Europa şi Siberia. În munţii din Transilvania o peşteră a sigilat pentru mii de ani urmele luptei pe viaţă şi pe moarte a doi giganţi: un urs de peşteră şi un leu de peşteră. În plus, Alice Roberts descoperă că era glaciară a creat o legătură strînsă între rinocerii lînoşi şi mamuţii lînoşi. Stepa mamuţilor a fost o zonă întinsă de teritoriu, răspăndită pe jumătate de lume, care furniza hrană tot timpul anului animalelor iubitoare de frig. Tocmai aceşti mamuţi au fost vînaţi de cei mai feroce prădători europeni pentru a-şi asigura supravieţuirea.