Noul serial coreean Secretele de la palat

Serialul „Secrete de la palat” (The great queen Seondeok în varianta engleză) este al treilea serial coreean care rulează la noi după Giuvaerul palatului și Furtună la palat (Yi San). Toate cele 3 seriale au primit numeroase premii în lume, i-au făcut faimoși pe actori și regizori, pe echipele care au lucrat la ele în general. Aici au provocat aproape o isterie, am mulți prieteni și cunoștințe pe care e greu să îi dezlipești din fața televizorului în serile în care sînt de obicei difuzate episoadele.

Ingredientele succesului se regăsesc și în acest serial nou: el a înregistrat audiente TV foarte ridicate în Coreea și în multe țări de pe glob (inclusiv România), motiv pentru care a fost prelungit cu un numar de 12 episoade. Așa că în loc de 50 de episoade, cîte avea inițial, a ajuns la un total de 62 de episoade.

Toate cele trei coreene difuzate la noi serial au subiecte istorice, au fost inspirate din evenimente și personaje reale (sînt drame istorice), pentru că fiecare dintre personajele principale au renunțat la lucruri importante și au suferit pentru binele altora, în general al poporului coreean. Cel puțin așa am înțeles, pentru că nu le-am urmărit pînă acum. Dacă serialul anterior difuzat de TVR, Furtună la palat, ne-a dus în perioada dinastiei Joseun (cam pe la 1600), „Secretele de la palat” face un nou salt în timp, și mai îndepărtat, pînă în perioada celor trei regate (Shilla, Paekchae, Koguryo).

Serialul a fost inspirat din viața reginei Seondeok (este biografia romanțată a acesteia) care a condus regatul Shilla în perioada 632-647 și a fost prima regină din Coreea. Misiunea ei a fost de a-și salva regatul de Doamna Mishil, care dorea cu orice preț să ajungă la putere, ajungînd chiar să renunțe la dragostea vieții ele pentru a se dedica poporului ei. Tatăl ei, regele Chinp’yong, a condus vreme de 50 de ani și a lăsat în urma lui două fetițe gemene. Tradiția medievală nu permitea ca două gemene să trăiască, așa că una dintre ele este condamnată la moarte. Pe vremea aia exista o profeție care spunea că dacă un rege avea fete gemene samînța bărbătească din sîngele regal va seca și nici un moștenitor de sex masculin nu va mai urma dupa ele. Doamna Mishil și nobilii care erau de partea ei au plănuit să le expună pe gemene astfel încît să o îndepărteze pe regină de pe tron și să obțină ea puterea. Pentru a preveni acest lucru, Jinpyeong, îndurerată și cu regret în suflet, o trimite de la palat pe fiica cea mică cu o slujnică cam stîngace (Sohwa). Aceasta reușește să scape de urmăritori cu ajutorul unuia dintre cavalerii din Shilla (numiți hwarangs), Munno, cel mai puternic dintre ei. Astfel, Deokman, așa cum era numită în copilărie Seondeok, a fost aleasă pentru a fi sacrificată dar pînă la urmă nu a fost omorîtă, ci doar abandonată. După 15 ani a revenit la palatul din Shilla unde și-a unit forțele cu sora ei geamănă, Chonmyong, pentru a lupta împotriva diabolicei Mishil și a ocupa tronul care li se cuvenea. Cele două prințese au fost ajutate de oameni de încredere, însă complotul pus la cale de dușmanii lor a avut ca rezultat moartea lui Chonmyong.

Serialul a fost recompensat cu 11 premii, printre care cel mai bun scenarist si cel mai bun serial al anului 2009. El este difuzat în Romania la numai o lună după încheierea trasmiterii lui în Coreea de Sud și are episoade de 60 de minute. El va inspira alte seriale istorice coreene, inclusiv cu zombie (cel realizat de Netflix, Kingdom, fiind unul de succes, la fel și filmul atașat).

Regizor: Hong Kyun Park, Geun-hong Kim, scenarist: Yeong-hyeon Kim (cel care a scris scneariul pentru Giuvaerul palatului) și Sang-yeon Park, producător: Hong-gyun Park.

Distribuția: Yo Won Lee (Deokman / Regina Seondeok), Kil-Kang Ahn (Jilsuk), Tae-woong Eom (Kim Yusin), Hyun-jung Go (Misil), Ho-bin Jeong (Munno), Min-gi Jo (Regele Jinpyeong), Yeh-jin Park (Prințesa Chunmyung).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.