Mai nou cei de la Greenpeace au ieșit la înaintare cu declarații interesante: pe de o parte, tehnologiile nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici) care urmează să fie implementate în România ar fi neautorizate în Europa. O fi așa sau nu n-am cum să zic, știu prea puține lucruri despre autorizarea reactoarelor nucleare. Dar e foarte posibil ca americanii să se fi gîndit din timp la asta, iar în următorii cîțiva ani (pînă în 2028, cînd mini-reactoarele vor fi în întregime funcționale) să fie obținută autorizarea asta.
Preşedintele Klaus Iohannis continuă, pas cu pas, să compromită prezenţa României la evenimentul climatic COP26 Glasgow. Ieri şi-a exprimat susţinerea pentru noi capacităţi nucleare în România pînă în 2028 (după ce cu doar cîteva ore mai devreme era promotor al tehnologiilor verzi). Ne referim la tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), neautorizate încă în Europa. Nici un reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă ţară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate.
Sursa Mediafax.ro.
Da, mă, sîntem cei mai cobai din Europa. Am fost cobai cu vaccinul împotriva covid-19 și uite unde s-a ajuns cu asta: unele firme se plîng că nu mai au clienți pe motiv că oamenii nu mai pot să intre fără certificatul verde care atestă vaccinarea în timp ce oamenii care s-au vaccinat cu Pfizer se plîng că au erecții care țin și-o săptămînă (chiar și femeile se plîng de problema asta, la fiecare ciclu!, pe motiv că vaccinul le-a schimbat ADN-ul).
Timișorenii stau în frig zilele astea (probabil, pentru că problema de la finalul lunii trecute nu este una care se rezolvă de pe o zi pe alta) pe motiv că firma care asigură încălzirea orașului avea o grămadă de datorii istorice și nu se mai găsesc furnizori de gaz care să le ofere gaz pe datorie. Bucureștenii au și ei problem cu căldura pe motiv că rețeaua locală de termoficare e praf și pulbere și e nevoie de ani buni pentru a înlocui sutele de kilometri de țevi. Oradea stă ceva mai bine la capitolul ăsta, chiar dacă orădenii se plîng că n-au suficienți bani (dar asta e altă poveste), și asta e doar din cauza administrației locale care a învestit o grămadă de bani în ultimii ani în infrastructură.
Niște reactoare modulare mici ar asigura suficientă electricitate pentru a asigura încălzirea pe timp de iarnă a oricărui oraș din România (dacă sînt instalate undeva în apropiere). Aș prefera să fiu cobai la așa ceva în loc să stau în frig, mai ales că m-am interesat deja despre tehnologia respectivă.