Limoncello, adica lichior cu lamiie

În seara asta am fost cu nişte prieteni italieni să mîncăm la un local şi, la un moment dat, unul dintre ei i-a răspuns opătarei să aducă două limoncello, pentru el şi pentru mine. Nici măcar nu auzisem despre băutura aia, aşa că nu am spus nimic. Speram doar să nu fie ceva aiurea sau chiar otrăvitor. Glumesc, evident, nu se prea servesc chestii otrăvitoare sau toxice prin localurile din Oradea (cel puţin din cîte ştiu) dar de obicei sînt un pic sceptic cînd vine vorba de chestii despre care nu ştiu absolut nimic.

Primul lucru care mi-a atras atenţia a fost mirosul puternic de lămîie a băuturii respective, dar şi gustul de alcool care mi-a rămas o vreme pe buze după ce am gustat-o. Gustul era însoţit de o aromă aparte, un pic cam nedefinită, dar care aveae o legătură clară cu lămîile. Ajuns acasă am căutat pe reţea mai multe informaţii despre băutura asta şi am văzut aici că limoncello (sau lemoncello) este originar din sudul Italiei, din apropierea ţărmului cu Mediterana. De asemenea, am citit că din Napoli pînă în Amalfi şi din Sicilia pînă în Capri, băutura s-a răspîndit în toată Italia şi ulterior în lume ca fiind una dintre cele mai iubite băuture de casă italiană.

Ce mi se pare interesant este faptul că limoncello, în ciuda gustului aparte şi foarte pregnant, nu conţine suc de lămîie ci doar uleiurile, aroma şi culoarea cojilor de lămîie. Este, totuşi, o băutură foarte înşelătoare: gustul bun te provoacă să o bei mascînd în acelaşi timp tăria alcoolului.

Am notat aici modul de preparare mai mult ca să ştiu unde l-am pus decît alte motive, l-am găsit tot pe cevabun.ro.

Timp de preparare: 3-10 săptămîni

Ingrediente:

1 l alcool de 90 grade 1,5 l apă 12 lamîi 1 kg zahăr

Preparare:

Alegeţi cu grijă lămîile. Optaţi pentru lămîi cu coajă subţire, uniformă, fără pete. Dacă nu aţi cules dumneavoastră lămîile sau nu le-aţi cumpărat de la o sursă de încredere, e foarte probabil să fie cerate. Îndepărtaţi ceara: înmuiaţi lămîile timp de 10-15 minute în apă călduţă (20 de grade); în utima apă adăugaţi şi puţin alcool. Curăţaţi coaja lămîilor. Folosiţi un peeler sau un cuţit cu lamă subţire pentru a curăţa coaja galbenă, nu şi cea albă. Puneţi cojile de lămîie într-un borcan curat (de aproximativ 6 l), cu capac. Acoperiţi coaja lămîilor cu alcool (cam 500 ml). Lăsaţi lămîile la macerat între 10 şi 40 de zile, într-un loc răcoros. Dizolvaţi zahărul în apă (1 kg de zahăr în 1,5 litri de apă), la foc mic timp de 5-7 minute pînă cînd granulele de zahăr sînt topite. Adăugaţi siropul de zahăr răcit peste coaja de lămîie. Adăugaţi restul de alcool şi lăsaţi la macerat încă 10-40 de zile. După ce perioada de macerare s-a terminat, strecuraţi limoncello şi turnaţi-l în sticle curate.

Limoncello se consumă bine răcit, ca digestiv.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.