Lumea vie: Garoafe (Dianthus caryophyllus) origine, inmultire, varietati

Garoafa (Dianthus caryophyllus) este o plantă erbacee aparținînd familiei Caryophyllaceae. Tulpina ajunge la 60 cm – 1 metru înălțime (deşi majoritatea varietăţilor cultivate în grădină sau în ghiveci ajung la 25-50 cm), are frunzele înguste și ascuțite dispuse în opoziție și flori ce pot avea o gamă amplă de culori. Numele genului provine de la denumirea grecească (dianthus) a florii lui Zeus (sau floare divină): Dios = Zeus şi antos = floare. După cum probabil v-aţi dat deja seama, garoafa are origine mediteraneeană, dar s-a răspîndit în atît în Europa cît şi în Asia. Genul cuprinde peste 200 de specii.

Garoafa se înmulţeşte sexuat (prin seminţe), iar data semănatului diferă de la o specie la alta: garoafa Chabaud se seamănă în primele două luni ale anului în sere sau în răsadniţe, în timp ce garoafele chinezeşti se seamănă în martie în lădiţe aflate în solarii încălzite, răsadniţe temperate sau în sere.

Garoafa are frunze ascuţite, lanceolate, de culoare gri-verzui, asezate de-a lungul tulpinii. Florile pot fi simple sau duble, de mai multe culori. În funcţie de specie, garoafele înfloresc anual, de două ori pe an sau încontinuu. Ele înfloresc mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute ale anului, la începutul iernii. Unele specii sau hibrizi de garoafe nu au parfum, dar au o mare varietate de culori.

Lumea vie Garoafe Dianthus caryophyllus origine, inmultire, varietati /Dan-Marius.ro – felia mea de internet / Oradea, Bihor, Romania.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.