Aniversarea unirii mici in 2011

Astăzi se aniversează 152 de ani de la “unirea cea mică”, adică de cînd Moldova şi Ţara românească s-au alipit formînd pentru prima oară o ţară care a devenit cunoscută sub numele de România (termen recent inventat în acea perioadă pentru a oferi o viţă nobilă, de sorginte romană, vechilor daci). Evenimentul mai este cunoscut ca unirea principatelor române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

În anul 2011 însă românii sînt mai degrabă uniţi în proteste decît în simţul civic sau naţionalist. Da, există şi ele acolo pe undeva, dar sînt destul de estompate. Cauzele lor se ştiu prea bine: salarii mici, pensii chiar şi mai mici, probleme peste probleme, crize peste crize… şi, mai ales, isterie împrăştiată prin mass-media.

Astăzi Traian Băsescu a fost la Iaşi cu ocazia aniversării şi a fost huiduit de către oamenii de acolo. Este un început destul de bun, dar nu e suficient: nu este singurul responsabil pentru starea de fapt a ţării. Preşedintele a vorbit despre modernizarea ţării dar astea-s doar bune intenţii. Ce trebuie modernizaţi în primul rînd sînt oamenii, restul va veni de la sine. Atît doar că nimeni dintre cei autorizaţi să ia decizii nu vrea asta cu adevărat, se vede, iar oamenii vor trebui să se modernizeze singuri… chiar şi cei care sînt conştienţi de asta. Cîte generaţii vor trebui să treacă pentru a se obţine asta romîne de văzut. Acum însă românii protestează cu orice ocazie şi cam atît… va mai trece multă apă pe Crişuri pînă ca ei să redescopere mentalitatea strămoşilor lor.

Acum însă sărbătorim şi aniversăm oficializarea unui termen definitoriu acestor vremuri, acela de român. Mai sînt unii care au impresia că va dăinu veşnic, sau măcar veşnic din punctul lor de vedere (adică că le va supravieţui), dar este o impresie falsă de oameni cretini care este probabil cea mai des întîlnită de acest gen. Nimic nu durează veşnic, putem doar să ne bucurăm de acest moment, de realizările de pînă acum şi să căutăm să fie mai bine în viitor. Azi ne bucurăm de prima unire a dacilor moderni într-un teritoriu suveran, iar asta este un lucru bun.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.