Zilele astea se împlinesc 21 de ani de la revoluţia română. Da, ştiu, există voci care spun că nu a fost revoluţie ci lovitură de stat, dar rezultatul a fost semnificativ: a fost o schimbare. Nu una de regim, ci doar de perspectivă… oamenii importanţi au rămas cam aceeaşi.
Oricum, ideea este alta: mă gîndeam ce s-a schimbat semnificativ în aceste două decenii. Schimbările tehnologice sînt cel mai evidente, chiar dacă generaţiile tinere nu sînt capabile să perceapă ce a fost înainte de 1989, şi tocmai de aceea nu am de gînd să le evoc. Ştim toată lumea că atunci nu aveam calculatoare sau internet, telefoane mobile sau produse iPad, iPhone, etc… nu aveam plasme sau filme 3d, nu erau mall-uri ci doar magazine universale.
Singura schimbare importantă este accesul la informaţii. Poate că în ultimul an mi-a devenit mai evident decît înainte (deşi este cam greu de crezut), dar da, avem acces la informaţii… cu toate acestea ne putem încrede într-o mică parte a lor. Înainte aveam puţine informaţii, cea mai mare parte exagerate sau manipulate în favoarea organelor şi a conducătorului multiubit, acum avem tone de informaţii manipulate în favoarea “mogulilor” (inclusiv a celor de la conducere, dar se ştie deja cine-s mogulii). Cantitatea de pagini web de pe internet a ajuns undeva pe la imens (între foarte mult şi infinit), dar relevanţa lor scade pe măsură ce sapi din ce în ce mai mult căutînd ce te interesează să afli. Internetul este cea mai bună măsură a diferenţei dintre calitate şi cantitate, Arheologia Informaţională va ajunge în curînd o modă şi apoi o necesitate.
Ca şi anul trecut, există o mulţime de sortimente de mîncare… doar bani să ai să îţi cumperi de haleală. Adică exact opusul epocii care s-a terminat acum 21 de ani. Însă mulţi dintre români se culcă flămînzi, şi nu din cauză că ar ţine regim. Sau cel puţin nu este vorba de un regim alimentar auto-impus. Sărăcia este în floare, iar nesiguranţa îi calcă pe urme. Doar nu credeţi că au apărut atîtea biserici peste tot, în fiecare locşor liber de prin ţara asta? Ştiu ei preoţii că fraierii au nevoie să fie impresionaţi şi că vor căuta să-şi domolească temerile şi nesiguranţa în cele mai nepotrivite locuri din lume… aşa cum au făcut-o de-a lungul şi de-a latul istoriei acestei planete.
Indiferent de motivele care au dus la declanşarea revoltei din 1989, schimbarea de atunci s-a impus pentru că românii erau într-un rahat cît carul. Sau cît toată ţara asta… acelaşi lucru. Acum am dat în diaree şi sîntem pe cale să ne înnecăm în ea. Oare se impune o schimbare? Este clar că da. Indubitabil chiar. Dar oare se va întîmpla acea schimbare? Da, cu siguranţă că da. Întrebarea este doar cînd şi cum? Chiar dacă par a fi două întrebări diferite, este vorba de acelaşi lucru: de condiţiile de fermentare a societăţii umane.
Articol preluat de aici.