Comisia Europeană reacționează în cazul împușcării de urși (iulie 2024)

Autoritățile s-au arătat foarte dornice să ia măsuri în ce privește urșii după tragedia de pe Jepii Mici și probabil că mulți români (politicieni sau oameni obișnuiți care nu au relație cu politica decît atunci cînd se duc la vot sau cînd se plîng de problemele pe care le produc politicienii) s-au gîndit deja să omoare o grămadă de urși din România sau să-i omioare pe toți. Măsutile autorităților ar trebui să înceapă cu educația oamenilor (urșii nu trebuie hrăniți atîta vreme cît nu ești pădurar și atîta vreme cît nu este treaba treaba ta ca pădurar să ai grijă de pădure și de animalele de acolo) și să continue cu educația (dresarea) animalelor din pădure (toată lumea, chiar și tu care știi deja să citești și urșii care coboară prin localități după mîncare poate învăța iar urșii trebuie să scape de obiceiurile proaste pe care i-au învățat deja oamenii).

Educația / dresarea va implica timp și va implica resurse ca bani (mîncarea trebuie mutată, oamenii trebuie pltăți, etc) dar e mult mai eficientă decît alungarea, împușcarea sau relocarea urșilor. În plus, e mai eficient să dai urșilor mîncarea umană prin intermediul pădurarilor decît să fie aruncată aiurea de magazine sau clienții lor pe motiv că este prea veche și că se poate strica. Risipa nu e bună iar din combaterea risipei pot cîștiga pe termen mediu și lung atît oamenii cît și urșii.

De ce mîncarea umană și risipa ei? Pentru că urșii sînt omnivori la fel ca oamenii și pot consuma la fel de ușor fructe, legume și carne poate chiar și alte tipuri de alimente consumate de obicei de oameni.

În plus, dacă tot am pomenit de educație, oamenii pot fi educați mai eficient să aibă grijă de ei cînd sînt pe munte. Li se pot dar bețe sau alte bîte cu care pot ține animalele agresive deoparte (întîlnirile cu animalele agresive au loc de secole, numărul acestor întîlniri s-a rărit în ultimul timp dar ele vor avea loc în continuare în ciuda numeroaselor măsuri de protecție) sau dispozitivele cu ultrasunete și pot fi învățați cum să reacționeze cînd o întîlnire cu un animal bolnav (turbat, de exemplu) sau agresat are loc.

Pentru moment e bine să știi că una bucată Comisie Europeană a transmis la solicitarea Euronews România vînătoarea de trofee este interzisă, mai ales în condițiile în care ursul brun este o specie de strictă protecție. Reprezentanții Executivului comunitar au reacționat după ce deputații au aprobat dublarea numărului de exemplare de urs ce pot fi împușcate în România. În plus, ministrul Mediului, Mircea Fechet a evidențiat că alungarea sau relocarea urșilor nu folosește la nimic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.