Unul dintre subiectele zilei de ieri a fost violenţa urbană, cea care apare de obicei în trafic. Subiectul a fost deschis de un filmuleţ al unui pasager de către şoferul unui autobuz şi s-au continuat cu alte exemple, mai ales că s-a avut de unde alege. O simplă căutare pe youtube a dat destule rezultate. Nu vreau să reproduc nici unul dintre rezultate aici pentru că nu-mi place să încurajez prin vreun fel violenţa.
Eu zic că violenţa urbană a crescut mult pentru că oamenilor nu le mai este frică de repercursiuni. În perioada comunistă majoritatea oamenilor se gîndeau de mai multe ori înainte de a sări la bătaie sau de a-şi arăta “puterile” (mai mult tupeul, de fapt) din cauză că se ştiau pîndiţi de securişti şi turnători şi se puteau trezi cu forţele de ordine peste ei. Acum… acum aşa ceva nu mai există. Mă refer la ameninţarea mascată. Forţele de ordine acţionează doar în cazurile speciale şi doar dacă sînt chemate (e mai greu să se auto-sesizeze pentru că o bătaie durează de obicei cîteva zeci de secunde).
Nepedepsiţi, unii oameni şi-au pierdut simţul măsurii (presupunînd că l-au avut vreodată) şi au început să-şi facă propriile reguli, de obicei în detrimentul celor din jur. Treptat tupeul şi-a arătat colţii pentru a se transforma în nesimţire atunci cînd pedeapsa a întîrziat să se facă simţită. Atunci cînd educaţia este defectuoasă doar pedeapsa are efectul dorit, de a tempera violenţa cotidiană. Iar cînd şi aceasta este deficitară avem de-a face cu România de azi.
Şoferii sînt un caz mai special: nu de puţine ori am văzut cum treceau pe roşu, forţînd trecerea de pietoni. Despre accidente cu morţi şi răniţi am tot auzit. Despre bătăi între şoferi şi/sau şoferi şi pietoni mai rar, dar ele există. Tot des am remarcat şoferi care se băgau în depăşire fără să aibă vizibilitate, sperînd că se va găsi vreun alt şofer care să le facă loc pentru a intra înapoi în coloană. Uneori ei au evitat la limită coliziuni ce putea fi fatale. Alţii se băgau pe contrasens sau în orice loc disponibil, în ciuda traficului aglomerat. Da, uneori trebuie aşteptat mult în spatele maşinii din faţă, dar dacă se bagă ignorînd regulile de circulaţie nu ajută pe nimeni, doar se măreşte blocajul.
Voi ce soluţii aveţi? Pedeapsa este mai la îndemînă, dar este nevoie de o pedeapsă foarte drastică pentru a-i învăţa pe altii prin puterea exemplului. Pedepsele dese, cu ajutorul cărora se vor combate toate deviațiile mici, vor reduce deviațiile mari dar e nevoie de timp pentru ca efectele să fie simțite. Educaţia este mai eficientă (chiar și cea prin pedeapsă, deși nu e de preferat) dar s-ar putea să fie nevoie de generaţii întregi pentru a-şi face simţite efectele.