De cîteva zile, mai precis din 19 august, Televiziunea Romana a început să difuzeze un nou serial coreean a cărui nume l-au tradus: Legendele palatului: doctorul Hur Jun. Titlul englez este The way of medicine: the epic doctor Hur Jun (Calea medicinei: epicul doctor Hur Jun), dar la cît de bine cunosc ei ce semnificaţie dau orientalii cuvîntului Cale nici nu mă miră traducerea celor de la TVR. Cu atît mai mult cu cît serialul se încadrează în cele deja difuzate de TVR şi care abundă de cuvintul palat (unde ba au fost secrete, ba au fost războaie, ba au fost giuvaiere).
Serialul a fost filmat în 2007 (deşi s-a spus pe reţea că ar fi fost realizat în 1999), are 64 de episoade şi a fost regizat de Lee Byeong-Hun (cel care a regizat şi serialele Giuvaerul palatului şi Furtună la palat). În rolurile principale apar, printre alţii Jeon Gwang-Ryeol, Hwang Su-Jeong, Im Hyeon-Sik. Genul este drama (TV), dar este şi un film istoric.
Cele 64 de episoade ale acestui serial sînt difuzate la TVR 1 în fiecare zi de luni pînă vineri de la ora 18.30.
Doctorul Hur Jun (Heo Jun – in coreeana) a trait in secolul al XVI-lea, in timpul dinastiei Chosun, iar povestea din acest serial are loc la aproximativ 50 de ani după moartea lui Dae Jang-Geum (personajul principal din “Giuvaierul Palatului”). Cursul celor două legende are multe lucruri comune: la fel ca şi prima femeie medic din istoria Coreei, doctorul Hur Jun are de luptat cu condiţiile vitrege ale acelor vremuri. El îşi începe profesia ca sclav al unui medic celebru, statutul lui social nepermiţîndu-i să devină asistent în adevăratul sens al cuvîntului. Dar învaţă şi se perfecţionează, iar numele lui a devenit tot mai cunoscut pe măsură ce dorinţa lui de a-i ajuta pe cei din jur a avut tot mai multe rezultate. Faptul că îi ajuta pe săraci fără să le ceară bani l-a făcut cu adevărat faimos. Descoperirea acupunturii şi folosirea ei au constituit un alt factor important.
Ajunge la Palat la invitaţia regelui şi salvează diferite persoane importante şi de rang înalt. Ca şi Dae Jang-Geum, în ajunge să devină medicul personal al regelui. Numele lui ajunge să fie legat nu numai de activitatea sa ca medic la Curtea Regală, dar şi ca autor al unei lucrări de referinţă în istoria medicinii orientale şi ca medic cu o dăruire de sine extraordinară pentru a-i vindeca toţi oamenii din jurul lui, indiferent de condiţia socială.
Intrigile de la curtea regală şi frămîntările politice duc la exilarea doctorului într-o provincie îndepărtată din sudul Coreei. A fost nevoie de un subterfugiu pentru ca el şi asistenta lui să scape cu viaţă. Acolo şi-a continuat munca de cercetare şi de îngrijire a săracilor şi a scris cartea Domng Yi Bo Gam (Comorile medicinei orientale) care a ajuns să fie de referinţă în istoria medicinei.
Se spune că în Coreea acest serial a fost nu numai un succes rasunator, dar a şi declanşat o revenire în forţă a interesului oamenilor pentru medicina tradiţională orientală.
Articol preluat de aici.