Administrarea Romaniei si open source

Majoritatea dintre voi aţi auzit de programele cu sursă deschisă (open source pe engleză) care, spre deosebire de programele cu licenţă, sînt distribuite gratuit şi pot fi folosite de toată lumea (conform drepturilor de folosire recunoscute la nivel internaţional – mai multe informaţii despre asta se găsesc aici).

Se duce un adevărat război de cîţiva ani încoace pentru cotele de piaţă între companiile mari care vînd programe cu licenţă (gen Microsoft şi Oracle) şi curentul programelor cu sursă deschisă (la care au aderat atît dezvoltatori de programe cît şi simpli consumatori), dar n-am de gînd să abordez acest subiect. Cel puţin acum. Vreau doar să menţionez un singur lucru: nu de puţine ori programele cu sursă deschisă sînt mai bune (ca performanţe, poate şi ca aspect) decît unele programe cu licenţă. Disputa între Linux şi Windows este deja veche, iar dacă la început Linuxul nu a fost bine primit din cauza interfeţei cu utilizatori foarte greoaie (linie de comandă) care îl făcea dorit doar de aceia care aveau răbdare să-i înveţe comenzile, el cîştigă tot mai multe teren în ultimul timp pe măsură ce interfeţele cu utilizatorii sînt din ce în mai uşor de folosit pentru toată lumea.

Pînă acum guvernul României s-a arătat foarte reticent în folosirea unor unelte eficiente şi gratuite, preferînd să cheltuiască sume umense pentru achiziţionarea licenţelor de Windows şi Office de la Microsoft (printre altele). Adică o altă cheltuială nejustificată. Este probabil că în perioadă de criză să-şi schimbe perspectiva, dar cu siguranţă nu va fi una cauzată de logică şi raţiune. Foarte probabil va fi una cauzată de disperarea reducerii preţurilor, dar asta este o altă poveste. Dacă restul europenilor s-au dovedit mult mai deschişi la noutate şi eficientţă, românii acţionează mai mult din obligaţie, cînd le ajunge cuţitul la os.

Pînă acum în România nu a existat nici măcar o strategie la nivelul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu atît mai puţin la nivelul Guvernului, de promovare a soluţiilor open source şi nici nu va exista una prea curînd (o strategie în acest domeniu sau o strategie în general).

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.