Cum sa scapi de insolatie

O prietenă mi s-a plîns azi că făcut insolaţie, aşa, de început de sezon estival, aşa că m-am apucat să caut informaţii despre insolaţie şi cum se poate scăpa de ea.

În primul rînd, insolaţia este o stare patologica care apare în cazul unei expuneri îndelungate la soare ceea ce duce la supraîncălezirea întregului corp. Creşterea temperaturii intracraniene şi supraîncălzirea centrilor nervoşi produce vasodilataţie şi apariţia unui edem cerebral (creşterea în volum a creierului ca urmare a creşterii conţinutului de apă din interiorul său). Edemul are ca manifestări greaţă, vărsături, dureri de cap (migrenă), ameţeală, un ritm cardiac accelerat, gura uscată, o senzaţie puternică de sete, temperetura corpului foarte ridicată, pînă la 40,5ºC, frisoane. Alte simptome sînt slăbiciunea, dificultate în respiraţie sau chiar halucinaţii.

Cel mai important este că cel afectat de insolaţie nu mai transpiră datorită faptului că organismul său nu mai este capabil să-şi regleze temperatura.

Remedii

  • persoana afectată de insolaţie trebuie ferită de razele soarelui (de preferabil într-o cameră răcoroasă)
  • se impune repaus la pat, obligatoriu cu picioare mai sus decît capul
  • se aplică comprese cu apa rece pe frunte, corp, membre pentru reglarea temperaturii corpului
  • trebuie consumate cantităţi mari de lichide pentru a compensa cantitatea pierdută, atît pe termen scurt (primele cîteva ore) cît şi ca termen mai lung (următoarele zile)
  • consumul de ceaiuri, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazăre şi fasole boabe pentru recuperarea mineralelor pierdute

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.