Astăzi este o zi un pic mai specială, care a dobîndit mai multe semnificaţii de-a lungul timpului.
Astfel, în 9 mai 1877 a avut loc o sesiune extraordinară a Adunării Deputaţilor şi a fost proclamată declaraţia de independenţă a României de sub imperiul otoman.
În 9 mai 1945 Germania nazistă a fost obligată să capituleze, iar ziua a rămas în istorie ca ziua în care s-a încheiat oficial cel de-al doilea război mondial în Europa. Mulţi aniversează ceea ce a rămas în amintirea publică ca Ziua Victoriei.
De asemenea, în 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, a pus bazele Uniunii Europene, iar azi se aniversează cei 60 de ani de existenţă a acesteia. Îi doresc să dureze mulţi ani, deşi crizele ultimilor ani a pus-o destul de mult la încercare.
În Oradea aniversarea de azi va avea loc sub forma unor concert în piaţa de pe strada Independenţei (mai multe informaţii aici), deşi cerul noros ar putea să facă şi aici probleme. Între orele 12 şi 13 a avut loc un ceremonial militar cu depuneri de coroane şi defilare, locaţia a fost statuia ostaşului român din parcul 1 Decembrie. Programul a inclus, ca de obicei, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi a gărzii de onoare, intonarea imnului, o ceremonie religioasă, alocuţiuni din partea prefectului Ghilea şi a unui istoric, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la statuie, defilarea gărzii de onoare şi a fanfarei militare.
În Bucureşti, spre seară, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău ar fi trebuit să cînte Paula Seling, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Delia, Mihai Georgescu, Tony Thomas, Ionuţ Ungureanu, Aurelian Temişan şi Marcel Pavel, acompaniaţi de Orchestra Naţională şi Big Band-ul Radio. Conform planurilor făcute, spectacolul din Herăstrău ar fi trebuit să se încheie cu un foc de artificii. Pînă la urmă spectacolul a fost anulat pe motiv de ploaie.
Articol preluat de aici.