Rinitele alergice

Una dintre reacţiile la modă în această perioadă este alergia (în general), dar se manifestă într-o mare varietate de forme. Este primăvară, polenul este peste tot şi alergicii la polen au devenit cei mai vizaţi. Alergia la polen este una dintre cele mai răspîndite, este una sezonieră, şi este acum la modă. Toate alergiile, sezoniere sau permanente, sînt o reacţie exagerată a sistemului imunitar la o proteină specifică dintr-o anumită substanţă (precum polen, lapte, carne, veninul de albine, etc.) sau dintr-o fiinţă vie (alergia la praf este de fapt alergie la acarienii care trăiesc în praf).

Rinita alergică (cunoscută şi sub denumirea de “febră a fînului”) este o reacţie la particulele inspirate din aer. Una dintre metodele de protecţie a sistemul imunitar împotriva virusurilor şi bacteriilor este prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. În cazul rinitei alergice sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanţelor care în mod normal nu sînt nocive ca şi cînd acestea ar începe să atace organismul. Această reacţie exagerată cauzează inflamaţii şi simptome care afectează nasul, ochii, urechile, gîtul şi gura. De asemenea, este posibil ca rinita să se fi instalat de mulţi ani (rinita cronică), iar sensibilitatea poate varia de la o perioadă la alta, dar este posibilă dezvoltarea unor complicaţii precum sinuzita, infecţiile otice sau astmul alergic (a cărui simptome sînt foarte asemănătoare cu cele ale rinitei alergice).

Este posibil ca organismul să nu aibă o reacţie alergică din primul moment în care este inhalată o substanţă alergenă, dar mai devreme sau mai tîrziu poate apărea o senzaţie de nas înfundat sau de respiraţie anevoioasă ca prim răspuns al sistemului imunitar. În timp (de obicei într-o perioadă de 3-6 ore) pot apare şi alte simptome.

Cele mai de întîlnite simptome imediate ale rinitei alergice sînt:

  • strănutul repetat (mai ales dimineaţa la trezire), acesta poate apărea chiar şi în primele 2 minute de la expunerea la alergeni.
  • rinoreea (cînd curge nasul) sub forma unui un lichid clar, limpede şi lipsit de vîscozitate. Acesta poate deveni vîscos şi închis la culoare sau galben dacă apare o infecţie nazală sau a sinusilor.
  • secretiile nazale care se scurg pe partea interioară a gîtului determina senzaţia de prurit (mîncărime) şi poate declanşa o tuse cronică.
  • lăcrimare abundentă şi prurit ocular (mîncărime a ochilor).

În cazul rinitei alergice sezoniere simptomele obişnuite sînt mîncărimea pielii şi a ochilor, strănutul, rinoreea, lăcrimarea. Aceste simptome apar de obicei in anumite perioade ale anului. În cazul rinitei alergice permanente (perene) congestiile nazale şi picăturile postnazale sînt simptomele cel mai des întîlnite, chiar dacă mai apar strănutul şi rinoreea.

Simptomele care se dezvoltă într-un interval mai mare de timp includ:

  • un nas înfundat posibil acompaniat de respiratia anevoioasă provocate de inflamatie şi congestie a nasului şi sinusurilor (cel mai des întîlnit la copii).
  • fotosensibilitate (ochii care sunt sensibili la lumina)
  • iritabilitate
  • fatigabilitate (lipsa energiei)
  • somn şi miros alterate
  • respiraţie pe gură din cauza nasului înfundat
  • tuse cronică
  • afecţiuni ale sinusurilor şi ale trompelor lui Eustachio (care fac legătura între nas şi urechi), senzaţie de presiune în urechi sau deficienţe auditive
  • disconfort sau durere a feţei
  • cearcăne
  • acţiunea de frecare frecventă a nasului care poate provoca răni superficiale pe suprafaţa nasului sau a obrajilor (se numesc escoriaţii alergice)

Ezistă teste pentru a identifica exact tipurile de alergii de care suferiţi, dar pentru a fi le face trebuie să vă adresaţi medicului alergolog. Tot el poate decide tipul de tratament (sezonier sau permanent).

De obicei o persoană nu suferă doar de un singur timp de alergie, mai ales că alergiile se pot extinde. De exemplu, cineva care suferă de alergie la un anume tip de polen poate ajunge să sufere de alergie la mai multe timpuri de polen, la acarie, şi aşa mai departe.

Mai multe informaţii (cu detaliile de rigoare) se pot găsi pe sfatulmedicului.ro.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.