Centrul istoric al Oradei

Discutam zilele trecut cu nişte cunoştinţe care au ajuns prima oară în Oradea şi ei spuneau că este un oraş frumos. Cam mic, dar frumos. Dar nu au fost foarte critici, pentru că există destule lucruri de făcut pînă a deveni un oraş de calitate europeană: în primul rînd din punct de vedere al fluidizării traficului, astupării gropilor şi crearea unor parcări (aşa cum au fost promise de cîţiva ani încoace). Trăim totuşi România.

Acum cîţiva ani pietonala Oradei, o porţiune a străzii Republicii, a fost reparată şi a fost repavată cu o piatră cubică de un cenuşiu murdar. Nu îmi place, aş prefera culori vii în locul unei nuanţe mate şi fără personalitate. Prefer ceva care să-ţi facă plăcere să te afli acolo. Cele două fîntîni construite cu ocazia renovărilor au fost probabil singura idee bună, iar atunci cînd funcţionează mai adaugă un strop de culoare şi de răcoare vara, pe căldură. Condiţia esenţială este ca apa care ţîşneşte din ele să fie una curată, nu defularea reţelei de canalizare aşa cum am observat o dată, acum cîteva săptămîni. Mirosul şi aspectul apei a alungat atunci cam pe oricine din imediata apropiere.

De curînd am citit un articol pe Bihon (aici) că se doreşte renovarea centrului istoric al oraşului. Municipalitatea s-a trezit să observe, în cele din urmă, că multe dintre clădirile vechi de aproximativ 100 de ani (o foarte mare parte dintre clădirile din centrul istoric au fost construite în etape la începutul secolului trecut) nu au mai fost întreţinute de ani buni. Doar cîteva sînt într-o stare acceptabilă (se spune că doar 5%), iar o parte au fost practic ciuntite de către cei care au făcut intervenţii necorespunzătoare. Vă las pe voi să citiţi declaraţiile pompoase din articol, nu mă încîntă deloc să le reiau aici.

Personal nu pot să fiu decăt sceptic că se va face ceva bun şi constructiv de pe urma acestor intervenţii. Rămîne de văzut în ce măsură muncipalitatea va trece de declaraţiile curente şi vor face ceva. Orice. Sper doar că nu vor multiplica urîţenia pavajului şi pe clădiri.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.