Starea geneticii acum si gena tineretii

Răsfoind ştirile de pe hotnews pentru a afla ce a mai fost nou în ultimele zile am găsit două articole preluate (traduse) de pe pagina celor de la Reuters care tratează acelaşi subiect: genetica.

Primul dintre ele prezintă starea de acum a geneticii, la 10 ani după descifrarea genomului uman. Ştirea de pe Reuters şi traducerea de pe hotnews susţin că Francis Collins, unul din geneticienii care au ajutat la descifrarea hărţii genomului uman, a decis vara trecută să se lase supus unei analize genetice si a descoperit că are predispoziţie la diabet de tip 2, lucru pe care nu l-a suspectat niciodată.

Vă las pe voi să daţi de capăt articolului şi să citiţi concluziile pe care le trage Francis Collins, dar vreau să remarc un singur aspect al lui: proiectul Genomului Uman a descoperit că oamenii au in realitate un numar relativ mic de gene, (bucăţi de ADN care programeaza celulele pentru a produce proteine), şi anume doar 20.500 comparativ cu 30.000 cîte au şoarecii sau 50.000 cîte se găsesc in orez. Astfel, cea mai mare parte a informaţiilor de interes este conţinută în aşa-numitul “ADN junk” care constituie aproape două treimi din codul genetic uman. “Exista o materie neagră a genomului care încă mai aşteaptă să fie descoperită” a explicat Collins.

Al doilea articol (de pe Reuters şi de pe hotnews) prezintă una dintre descoperirile cercetătorilor britanici care au studiat viermii de laborator şi au descoperit o genă anume care este implicată direct cu durata de viaţă, imunitate şi rezistenţa la boli. Gena respectivă, denumită DAF-16 la viermi, este prezentă în multe animale (inclusiv oamenii), aşa că descoperirea ar putea deschide noi căi de explorare care ar afecta vieţile şi sănătatea oamenilor.

Studiul a fost publica în revista Biblioteca Publică a Ştiinţei, iar în comentariul de pe studiu, profesorul Dougla Kell din cadrul consiliului pentru cercetarea biotehnologiei şi ştiinţelor biologice care l-a finanţat a susţinut că descoperirea ar putea ajuta la înţelegerea mercanismului de îmbătrînire al oamenilor.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.