Din nou despre campania Rosia Montana

Astăzi am primit două locaţii diferite care prezintă două puncte de vedere diferite care au acelaşi subiect: exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană.

Prima locaţie o are ca subiect principal pe Stephany Roth şi este pe hotnews. Despre Stephany Roth se spune că este activista care se bate pentru Roşia Montană şi care caută să împiedice orice încercare a lui Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de a inunda zona cu cianuri şi a distruge cîţiva munţi şi vestigii istorice. Articolul respectiv este o biografie pe scurt a activistei de mediu şi pot spune că îmi place că există asemenea oameni preocupaţi de natura din jurul lor.

A doua locaţie este un articol din Ziarul de Apuseni şi este, cel puţin din punctul meu de vedere, o încercare grosolană de manipulare. Acum două luni un număr de 70 de ONG-uri s-au coalizat pentru a protesta împotriva lui RMGC şi a proiectului lor minier. Acum au apărut unii care caută să bage zînzanie (adică subiecte de ceartă) şi să sădească îndoieli în coaliţia împotriva RMGC. Cea mai eficientă metodă de a face aşa ceva, sau cel puţin una dintre cele mai eficiente, este de a lua nişte declaraţii unor persoane, de a face un talmeş-balmeş din spusele lor (adică de a le scoate din context) şi de a prezenta ciuntit spusele lor. Cei în cauză nu pot declara că nu au spus aşa ceva, dar rezultatul este pînă la urmă tot o minciună.

La finalul articolul cei de la Ziarul de Apuseni scriu două lucruri foarte valabile, si anume:

Sîntem de acord cã mediul înconjurãtor este important şi trebuie protejat, însã importanţi sînt şi oamenii, posibilitatea de a-şi hrãni şi întreţine familiile, de a asigura un viitor mai bun copiilor.

Credem cã dezvoltarea economicã a unei ţãri sau a unei comunitãţi se poate face în armonie cu protejarea mediului înconjurãtor, a patrimoniului, a tradiţiilor, etc şi avem destule exemple în lume care ne demonstreazã cã aceste lucruri sînt posibile şi se întîmplã cu adevãrat.

Totuşi, concluzia lor este de-a dreptul tîmpită, ca să nu spun rău intenţionată:

Noi ne oprim deocamdatã aici şi vã lãsãm pe dumneavoastrã dragi cititori sã trageţi concluziile şi sã deduceţi motivele reale pentru care anumite ONG-uri, persoane, instituţii, ş.a.m.d., se opun dezvoltãrii unei ţãri şi bunãstãrii oamenilor.

Un proiect minier nu aduce dezvoltare unei ţări şi nici bunăstare oamenilor (doar unora, o minoritate insignifiantă). Aduce un cîştig temporar oamenilor care lucrează la mină (17 ani în cazul Roşiei Montane), distrugeri însemnate mediului, un cîştig oarecare statului şi cheltuieli imense pentru refacerea zonei după plecarea exploatatorilor.

Vreţi să-i ajutaţi pe oamenii din Roşia Montană şi să contribuiţi la dezvoltarea întregii zone? Păî e simplu, ca să nu spun chiar banal: nu mai gîndiţi cu buzunarul şi nu mai priviţi pe termen scurt. Construiţi hoteluri şi pensiuni, dezvoltaţi turisum, faceţi publicitate şi veţi avea de cîştigat şi voi şi urmaşii urmaşilor voştri de pe urma aceste acţiuni. Mai ales că zona Roşiei Montane este una superbă şi există şi o mulţime de vestigii istorice de vizitat şi cercetat.

Articolul este preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.