Sexualitatea, internetul si motoarele de cautare

Discutam cu cineva despre pericolele pe care le reprezintă internetul şi respectiva persoană mi-a trimis pe messenger locaţia unui articol mai vech (de anul trecut) despre cîteva dintre cuvintele pe care le caută copii pe internet. Articolul este aici, iar conform lui, printre cele mai căutate cuvinte sînt youtube, google, facebook, sex şi myspace.

Cu siguranţă au existat persoane care au atras atenţia asupra pericolelor pe care le repezintă reţelele de socializare şi internertul în general. Este foarte uşor să găseşti o poză sau un set de poze oarecare de pe reţea, să îţi faci un cont pe oricare dintre aceste reţele de socializare şi să începi să pretinzi că eşti o persoană foarte diferită de realitate. Dacă ai puţină imaginaţie mai scrii cîteva date biografice şi gata, te-ai reinventat. Eşti o persoană complet nouă, aparent inocentă şi pregătită să faci ce vrei. În realitate nu este chiar aşa, pentru că accesul la aceste reţele de socializare poate fi detectat (adică cineva din exterior poate afla de unde te conectezi, din ce oraş, de la ce adresă şi chiar de la ce calculator, dar şi între ce ore) dar aceasta ţine de arhitectura reţelei şi prea puţine lucruri de acest fel sînt cunoscute de către copii şi de către tineri.

Mă refer în special la ei pentru că ei sînt cel mai vulnerabili unor astfel de persoane reinventate. Ei sînt cei mai creduli şi pot fi convinşi mai uşor de bunele intenţii ale necunoscuţilor. Iar după ce trec de bariere pot face orice doresc cu ei. N-am cunoscut personal asemenea cazuri, dar am auzit suficiente exemple de copii răniţi şi abuzaţi psihic sau chiar fizic.

Pe de altă parte, pentru copii şi tineri internetul este o formă de explorare a sexualităţii, mai întîi ca informaţii generale şi mai apoi ca exemple. Nu toate paginile dedicate pornografiei sînt protejate cu parolă şi pot fi accesate de oricine. O explorare prea rapidă sau prea extremă a sexualităţii poate duce la deviaţii sexuale care pot fi corectate cu greutate, dacă mai pot fi corectate.

Există mai multe metode destul de eficiente de evitare a pericolelor: diversele programe de monitorizare existente pe piaţă combinate cu prezenţa constantă alături de copii ca sfetnic, ca prieten, ca părinte. Oricît de jenant sau chiar brutal poate fi sau poate părea pentru cei maturi (nu toţi sînt deschişi unor asemenea lucruri) discuţia cît mai clară, cu cărţile pe faţă, despre sexualitate este de asemenea o soluţie eficientă.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.