Institutul Cantacuzino: neglijenta sau interese

Presa de ieri a anunţat că institutului Cantacuzino i-a fost retrasă pe 8 februarie licenţa de producere a produselor injectabile, inclusiv a vaccinelor, de către Agenţia Naţională a Medicamentului pentru că i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie. Anunţul a fost făcut de directorului institutului, Radu Iordăchel, la audierile Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor. Printre produse injectabile şi cele 10-12 vaccinuri produse de institut sînt vaccinurile antirabic, antitetanic, BCG şi antigripal.

Odată cu retragerea licenţei Agenţia Naţională a Medicamentului a hotărît că serul care îi protejează pe bebeluşi de tuberculoză trebuie scos din maternităţi pentru că produsul a expirat.

Radu Iordăchel a mai precizat că Institutul Cantacuzino cere Ministerului Sănătăţii prelungirea termenului pentru retehnologizarea liniilor de fabricaţie pînă la sfîrşitul lui 2010 pe motiv că institutul a început încă de anul trecut procesul de retehnologizare pentru obţinerea unor standarde impuse de UE (GMP – bune practici de fabricaţie). Vechea licenţă a expirat în decembrie anul trecut.

Efectele negative ale continuării stării de fapt ar duce la pierderea serviciului celor 450 de persoane care lucrează în linia de fabricaţie a institutului şi eliminarea de pe piaţă a singurului producător de vaccinuri românesc. Cu alte cuvinte, am depinde în întregime de importuri. Chiar dacă ecourile scandalului gripei aviare s-au mai atenuat sub strigătele altor scandaluri, mult mai curente, ele încă există şi pot răbufni oricînd.

Personal nu pot să nu mă întreb în ce măsură starea de fapt este efectul negiljenţei sau dacă este efectul unor interese financiare. Concurenţa în producerea de vaccinuri este incredibilă dacă ar fi să iau în considerare frica pe care pandemia de gripă porcină, scandalul vaccinării împotriva cancerului de col uterin la fete şi amintirea gripei aviare le-au sădit în unii, dacă ar fi să iau în considerare numărul mare de miliarde de euro investiţi în “protecţia” pe care vaccinurile o oferă (sau nu prea) împotriva diverşilor viruşi.

Ca să revin la subiect, directorul institului Cantacuzino a precizat că produsele realizate de ei sînt de calitate, că sînt unele sectoare de fabricaţie unde modernizarea liniilor de fabricaţie este deja începută, în altele s-a adus aparatura astfel încît modernizarea s-ar putea să fie terminată mai devreme de sfîrşitul anului pe anumite segmente.

În cadrul discuţiilor de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a ridicat problema ca Institutul Cantacuzino să devină obiectiv de interes strategic, aceasta fiind, de asemenea, în atenţia Ministerului Sănătăţii. Directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Daniel Boda, a precizat că nu a retras licenţa pentru realizarea vaccinurilor ci, de fapt, a expirat autorizaţia GMP.

Discuţiile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor nu au clarificat problema de bază pentru care a fost solicitată această întrunire între parlamentari şi reprezentanţii ANM, ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai Institutului Cantacuzino, respectiv cea privind vaccinul BCG. Întrucît Comisia de sănătate s-a arătat nemulţumită de rezultatul acestei întîlniri a solicitat în scris celor prezenţi toate notele pe care şi le-au transmis unii altora legate de subiectul vaccinurilor BCG.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.