Poate ați remarcat greșelile frecvente de gramatică în ultimul timp, mai ales printre tineri și nu numai… Acum cîțiva ani academicienii români au preferat să “legifereze” una dintre aceste greșeli comune, iar acum (cel puțin oficial) “nici un” și “nici o” se scriu împreună. La fel este și cazul lui “într-un” și “într-una”, dar nu-s sigur în ce măsură sînt niște greșeli legiferate sau pur și simplu erori.
Una dintre greșelile pe care le observ constant pe internet este modificarea numărului de i de la finalul cuvintelor (în primul rînd a verbelor, dar nu numai). Adică în loc de doi de i, cum ar fi o conjugare corectă, este pus unul singur și invers, adică în loc de un singur i sînt puși doi.
Ceva mai devreme am văzut o asemenea greșeală în starea de pe messenger la o puștoaică de liceu… i-am atras atenția asupra ei și, în loc să se corecteze, a intrat în defensivă și a îmceput să mă întrebe de ce o corectez (o mai corectasem de vreo două sau trei ori în ultimele luni)… o atitudine interesantă, dar destul de comună. Lăsînd la o parte asta, atitudinea de delăsare în jurul corectitudinii cu care scriem și cum vorbim se regăsește aproape peste tot în jurul nostru… nu este cel mai important lucru, dar este unul dintre cele esențiale.
Nu știu ce măsură această greșeală va fi transformată într-o regulă, dar am observat că academienii români au preferat să aleagă calea ce simplă (să scrie o regulă nou – ceea ce nu e deloc greu) decît calea mai grea și mai bună de a-i educa pe oameni să scrie corect.