Pretul carburantilor

 

Preţul benzinei şi al motorinei par să fie pe buzele tuturor azi… la cel ca în ultimele zile de fapt doar că problemei au început să i se acorde tot mai multă atenţie. Adevărul este că preţul carburanţilor chiar a crescut în ultimii ani (şi nu cu puţin) şi că salariile nu au crescut pe măsură (cel puţin pentru majoritatea românilor). Este un lucru care îi afectează pe mulţi care depind de maşinile personale pentru a ajunge la muncă, este deranjat pentru cei care s-ar lua şi s-ar pune la volan pentru a conduce aiurea, prin vacanţe şi nu numai… dar la fel de deranjante sînt şi protestele aproape puerile pe care le-au iniţiat unii în ultimele zile.

S-a venit cu ideea nealimentării maşinilor la pompele din toată ţara pentru cîteva zile (variind de la una la trei, în funcţie de idee), s-a plătit cu mărunţiş în cantităţi mari în vederea blocării temporale a anumitor staţii de benzine… dar asta e gîndire de adolescenţi. Ăia care chiar au nevoie de carburanţi (transportatorii de exemplu) vor alimenta indiferent de protestele unora dintre români, celor care nu le pasă de aceste proteste vor alimenta din nou (poate doar ca să le facă ciuda) în acele zile de “protest”.

În plus, chiar crede cineva că benzinarii nu şi-au luat în calcul perioadele mai libere (în care clienţii sînt mai puţini, voit sau nu)? Pe bune? Chiar mai există fraieri care să creadă aşa ceva? Foarte probabil că protestul ăsta va duce la diminuarea profiturilor benzinarilor… poate chiar pînă la colosala sumă de 0,0001% din cifra de afaceri pe luna asta… dar cu siguranţă că-şi vor reduce pierderile la valul de alimentări de după aceea. Mai ales că motorina şi benzina se scumpesc continuu. Deci nu prea au de pierdut de pe urma unui popor de fraieri. Atîta vreme cît oamenii vor şti că depind de carburanţii fosili şi atît vor fi la mîna celor care controlează aceşti carburanţp.

Pînă la urmă adevăraţii vinovaţi sînt tot românii. În primul rînd pentru că foarte mulţi s-au lenevit şi nu-şi mută curul din casă decît pînă la maşină şi de acolo la lucru, la cumpărături (şi cam atît)… efortul fizic pe care-l fac s-a redus considerabil tinzînd spre zero. Mersul pe jos sau cu bicicleta s-a mărit oarecum în ultimul timp, dar n-aş putea spune că foarte mult… încă lipsesc spaţii amenajate pentru biciclete (din alea serioase, că la trasul de dungi din vopsea pe asfalt sîntem buni dar nu înseamnă că alea-s trasee pentru biciclişti).

În al doilea rînd pentru că se dedau la asemenea proteste juvenile. Vreţi să protestaţi mai serios? Folosiţi o lună întreagă doar mersul pe jos, cu bicicleta şi MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN. Porniţi-vă maşinile doar cît să nu se descarce bateriile şi folosiţi-le doar la drumurile absolut necesare. Să vedeţi voi cît de drastic s-ar reduce profitul benzinarilor dacă 3-4-5 milioane de români ar face asta în acelaşi timp.

Şi, pe post de concluzie… în ultimul timp s-au făcut destule maşini electrice de unde să alegeţi. Da, încă-s mai scumpe decît cele cu combustie internă, dar preţul folosirii ei ulterioare scade considerabil: fără benzină şi fără motorină luată în fiecare lună parcă nu mai trebuie să plătiţi atît de mult, nu? (cel puţin pînă nu se prinde cineva să crească preţul curentului electric). Atîta vreme cît vă deplasaţi doar prin oraş o maşină electrică (sau, eventual, un hibrid electric-combustie internă) este mult mai rentabilă decît o maşină cu combustie internă.

În plus, cît o fi taxa de primă înmatriculare pentru maşinile electrice? Eu parcă am auzit că nu este.

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.