Subiectul de acum este dedicat călătorilor, mai ales acelora care merg cu avionul şi le schimbă de mai multe ori înainte de a ajunge la destinaţie. Nu pot spune că am făcut parte dintre aceştia, drumurile pe care le-am făcut în ultimii ani au fost mult prea locale pentru a avea nevoie de avion, iar acele drumuri ocazionale în care a fost nevoie să zbor au necesitat doar două zboruri (dus-întors). Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri bagajul a fost o necesitate. Ca la toată lumea, de altfel.
Acum cîteva zile au fost în vizită nişte prieteni din Franţa, am mai menţionat asta dar acum este o altă perspectivă a vizitei: o parte a bagajelor s-au pierdut pe drum atunci cînd a fost schimbat avionul la aeroportul din Munchen. Din ce mi s-a spus, acolo se află sute sau chiar mii de bagaje pierdute care aşteaptă să fie sortate şi trimise înapoi la proprietari. Şi nu este un caz singular: alte mii de bagaje se află la fiecare aeroport mai important. Practic s-a format o întreagă industrie de găsire a bagajelor pierdute, chiar dacă soluţia este una ieftină şi la îdemîna tuturor. Nici măcar nu este una nouă, deja se practică dar nu cred că a ajuns să fie pusă în practică la scară largă.
Este evident faptul că tehnologia GPS a ajuns să fie folosită din ce în ce mai mult în ultimii ani, nu doar la maşini pentru detectarea locaţiei pe glob şi a posibilelor trasee, ci şi integrate în diverse dispozitive electronice mai mult sau mai puţin utile. Fie că îi ajută sau nu, oamenii au tendinţa să se menţină informaţi asupra poziţiei lor… unii dintre ei au extins acest lucru şi asupra animalelor de casă. De ce nu s-ar face acelaşi lucru şi în cazul bagajelor lor? Costul dispozitivului nu este mare, iar taxa lunară pentru aşa ceva depinde de operator. Oricum, este ceva ce compensează cu siguranţă costul unor bagaje pierdute, mai ales atunci cînd sînt implicate şi valori (în bani sau în sentimente), nu doar probleme pe care le ridică lipsa chestiilor necesare unei călătorii reuşite.
Deficienţa majoră a acestui sistem este calitatea semnalului care se poate reduce pînă spre zero în cazul cuştilor Faraday (adică spaţii metalice închise în care ar putea ajunge bagajele), dar se pot găsi soluţii alternative la fel de ieftine la asemenea probleme.
Articol preluat de aici.