Politia spune: NU interveniti

Una dintre ştirile zilei de azi mi-a atras atenţia: poliţia a emis un avertisment cetăţenilor cerîndu-le să nu intervină în cazul în care văd pe stradă o bătaie de orice fel. Probabil o fi pornit de la isprava lui Andrei Plăcintă junior care a început să-şi bată iubita în locuri publice şi de la bucureşteanul care a încercat să-o oprească doar pentru a ajunge sub roţile maşinii acestuia. Bucureşteanul s-a ales doar cu o fractură, dar alţii şi-au pierdut vieţile încercînd să oprească acţiuni violente (de exemplu braşoveanul care a încercat să oprească jaful la o bancă anul trecut).

Concluzia poliţiei: NU interveniţi. Chemaţi poliţia, probabil va ajunge la timp ca să mai salveze nişte vieţi. Staţi şi aşteptaţi să se întîmple un dezastru, o să depuneţi mărturie la proces după aceea… presupunînd că agresorul o să ajungă să fie judecat. Iar dacă cumva interveniţi şi nu vă omoară cineva în timpul acţiunii, să nu interveniţi prea violent pentru că veţi înfunda puşcăria din cauză că aţi salvat pe cineva. Textul mai complet, aşa cum l-am găsit pe Gîndul aici este umărtorul: “Le recomand oamenilor să nu intervină în conflictele din stradă”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Christian Ciocan. “În primul rând este foarte riscant. Pot oricând să devină ei înşişi victime. Conflictul iniţial poate fi extins dacă este vorba despre o încăierare între bande sau găşti de cartier. Nici nu mai suntem înainte de 1989, când din simţ civic orice cetăţean trebuia să intervină. Astăzi, în 2010, suntem stat european şi este dreptul Poliţiei, dar şi obligaţia acesteia să o facă. Cei care asistă la cazuri de agresiune în stradă trebuie să anunţe de îndată la 112. Există apoi un alt risc, cel al comiterii unei infracţiuni. Cei care intervin pot la rândul lor să devină subiect de cercetare, dacă în cazul intervenţiei lor încalcă legea”, a mai precizat poliţistul.

Din punctul meu de vedere am o singură întrebare: cîţi dintre fraierii care stau şi urmăresc o agresiune sînt capabili să intervină decisiv pentru eliminarea acelei agresiuni? 1%? 2%? Cînd spun “să intervină decisiv” mă refer la acel tip de intervenţie care să-l potolească pe agresor (sau pe agresori dacă sînt mai mulţi) prin orice mijloace, violenţa fiind doar unul dintre ele, nici măcar unul important. Pentru acel procent infim dintre români (îmi place să cred că mă găsesc printre ei) avertismentul lui Christian Ciocan nu face nici măcar cît o ceapă degerată. Personal nu-mi pasă de riscul comiterii unei infracţiuni dacă opresc pe cineva care pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa cuiva, indiferent de cum o fac, iar dacă acel cineva este una dintre persoanele la care ţin le-o “trag” şi poliţiştilor dacă nu ajung la timp, nu doar agresorului. Doar este datoria lor de poliţişti să îi protejeze pe cei care nu se pot proteja singuri (adică majoritatea românilor).

 

Articol preluat de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.