Ziua gunoaielor

Probabil că azi este una dintre cele mai potrivite zile în care poate fi abordat acest subiect: gunoaiele pe care le lasă foarte mulţi în urma lor. Moda este ca lumea să iasă la iarbă verde, în mijlocul naturii, la munte sau la mare, mai ales că oamenii au cîteva zile libere în plus (atunci cînd 1 şi 2 mai nu cad, ca acum, la sfîrşit de săptămînă) şi că vremea s-a încălzit şi intrăm, mai mult sau mai puţin oficial, în vară.

Dacă ar fi doar atît ar fi probabil perfect. Dar activitatea umană nu se rezumă doar la a ieşi în mijlocul naturii. Obiceiul este să se mai facă ceva mici, ceva grătare, ceva slană prăjită, etc. Adică oamenii se distrează inclusiv mîncînd. Mai beau cîte o bere sau cîte un suc, sau poate mai multe, nişte apă minerală sau cu mai puţine bule. Ceva perfect normal, nu?

La fel de normal este ca, după ce ai mîncat şi ai băut, să-ţi strîngi gunoaiele (resturile menajere şi plasticul) şi să le iei cu tine pentru a le arunca la comun (fie că le arunci acasă, la tomberon, sau le arunci într-unul dintre coşurile de gunoi de pe drum, într-un final toate ajung la gropile de gunoi). Orice om civilizat, conştient de poziţia sa în natură, face chestia asta. Neglijenţa şi indiferenţa (sau chiar nesimţirea, de multe ori) din acest punct de vedere duce la transformarea treptată a întregii naturi într-o groapă imensă de gunoi. Resturile menajere se descompun repede (cîteva luni sau cîţiva ani), dar alte resturi (precum cutiile de conserve, sticla sau plasticul) se descompun în zeci sau sute bune de ani.

Azi este o zi foarte potrivită pentru a repeta asta pentru că mulţi dintre români sînt orice în afară de civilizaţi. Spoiala de civilzaţie pe care o arată unii nu prea contează. Important este ce face fiecare cînd este în largul lui, aşa cum este el obişnuit să facă, nu cum trebuie să facă atunci cînd situaţia o impune. Iar într-o zi de distracţie, în mijlocul naturii, este o zi în care inhibiţiile sînt un pic mai reduse decît în mod normal şi este unul dintre cele mai bun momente pentru a testa nivelul de civilizaţie al oamenilor… cantitatea de gunoaie pe care o lasă în urmă dovedesc că mulţi eşuează lamentabil.

Ziua de azi nu este doar o zi de aniversare, ci şi o zi a gunoaielor.

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>