Solar Impulse, avionul solar, a trecut de primul test de zbor

Solar Impulse este un avion solar creat pentru a zbura zi-noapte fără carburant şi emisii de noxe şi a trecut de primul test de zbor deasupra Elveţiei miercuri. El are 12 mii de celule solare integrate în aripile sale şi este prototipul unui aparat de zbor care se doreşte să fie lansat în 2012. Aparatul a zburat 87 de minute deasupra părţii de vest a Elevţiei la altitudinea de 1.200 de metri avîndu-l la manşă pe pilotul de test german Markus Scherdel.

A durat 6 ani pentru a construi aparatul din fibră de carbon care are lungimea aripilor cît a unui Airbus A340 dar cîntăreşte cît o maşină de dimensiune medie (are o masă de 1.600 kg). Are patru motoare electrice şi a fost construit pentru a fi capabil să zboare zi şi noapte cu ajutorul bateriilor de mare performanţă în care este înmagazinată energia din celulele solare. Este de aşteptat să atingă o viteză medie de zbor de 70 km pe oră şi să ajungă la o altitudine maximă de 8.500 de metri.

Bugetul proiectului este de 100 de milioane de franci elveţieni (94 de milioane dolari americani) dintre care 80 de milioane primite de la sponsori. Primii trei mari sponsori sînt compania de produse chimice Solvay, compania producătoare de ceasuri Omega, parte a grupului Swatch şi gigantul bancar Deutsche Bank. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), una dintre universităţile politehnice federale elveţiene este consilierul ştiinţific.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina prototipului (SolarImpulse.com) şi în articolul de pe pagina de la Reuters.

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>