Loviti pe trecerea de pietoni

Cel puţin doi oameni au fost loviţi mortal pe trecerile de pietoni de pe la noi în cursul zilei de ieri. Adică pe la noi prin România. Nu-mi place deloc asta, dar nici nu mă miră. Am avut prilejul să circul prin cîteva oraşe de-a lungul ultimelor ani şi am văzut cîteva lucruri comune la toate.

Unul dintre ele sînt pietonii care trec strada peste tot, indiferent dacă este sau nu trecere de pietoni. Deşi unii dintre ei sînt conştienţi de riscurile la care se supun şi se mai uită în jur căutînd să ajungă pe partea cealaltă cît mai repede şi mai în siguranţă, alţii trec de parcă drumul ar fi tarlaua comună iar ei sînt bovinele (adică vitele pentru necunoscători) care pun stăpînire pe drum şi nu le mai pasă de restul participanţilor la trafic. Din punctul meu de vedere asemenea bovine bipede nu sînt decît obiecte mişcătoare pe carosabil, dacă nu mi-ar păsa de maşină (totuşi, nu vreau să o stric în vreun fel) n-aş face nici o încercare să îi evit. A doua categorie de pietoni sînt cea mai periculoasă pentru că în general nu se prea uită dacă vine cineva şi te poţi trezi oricînd cu ei între roţi sau pe capotă pentru că ei au impresia că orice şofer îi poate evita şi chiar are datoria să îi evite, chiar dacă îi sar în faţă la nici 5 metri iar prin apropiere nu este nici o trecere. Comozi din fire, le este prea lene să meargă pînă la trecerea aflată la cîţiva zeci de metri mai departe şi o iau pe scurtătură.

Cel de-al doilea lucru pe care vreau să-l menţionez sînt maşinile (şoferii) care se bagă pe roşu la trecerea de pietoni de parcă semaforul n-ar exista. Am întîlnit din perspectiva de pieton de cîteva ori dobitoci care văd că semaforul din faţa lor se face galben apoi roşu, că pietonii încep sau se pregătesc să traverseze şi ei (şoferii adică) trec nepăsători mai departe. Nu ştiu să fi fost pedepsiţi în vreun fel de poliţie pentru aşa ceva. În asemenea momente am regretat de fiecare dată că nu aveam la mine vreo piatră sau vreun obiect contondent ca să le fac zob maşinile idioţilor. Chiar sînt curios să văd care şofer are tupeul să treacă pe roşu şi să facă gură după aceea dacă vreunl dintre pietonii pe care aproape l-a agăţat cu maşina i-ar lovi-o cu ceva. La cît tupeul au românii noştri sînt sigur că se vor trezi cîţiva care să se încumete să facă o asemenea prostie.

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>