Filmul coreean Cel bun, cel rau, cel ciudat

Titul original este “Joheunnom nabbeunnom isanghannom”, iar varianta sa englezească este “The good, the bad, the weird”. A fost lansat în 24 mai 2008, la festivalul de la Cannes, este un film western şi îi are ca regizor pe Kim Ji-woon şi ca actori pe Son Kang-ho, Lee Byung-hun şi Jung Woo-sung. A fost inspirat din flmul “The good, the bad and the ugly” al lui Sergio Leone.

Acţiunea filmului se petrece în anii 1930 în deşertul din Manciuria (partea de Nord Est a Chinei), în perioada în care japonezii ocupaseră peninsula coreeană şi mulţi coreeni s-au refugiat în acea zonă. Unii au devenit bandiţi, alţii au început să jefuiască trenuri iar alţii au devenit vînători de recompense.

Cel rău (un bandit) a fost angajat să obţină harta unei comori de la un oficial japonez care călătorea cu trenul, dar înainte de a o obţine Cel ciudat (un hoţ) a furat harta dar a fost surprins de deraiarea trenului pe care Cel rău a provocat-o, la fel ca japonezul, gărzile manciuriene şi nişte civili. Cel bun (un vînător de recompense) a apărut la locul deraierii pentru a revendica recompensa pentru Cel rău. Între timp Cel ciudat a evadat scăpînd de urmărirea celorlalţi doi şi a unui grup de bandiţi manciurieni care doreau la rîndul lor harta. A ajuns printre traficanţi unde spera să descopere secretele hărţii şi să găsească ceea ce credea a fi aurul şi bogăţile din timpul dinastiei Qing (prima dinastie a Chinei) ascunse înainte de decăderea lor. Pe măsură ce povestea continua bătălia pentru hartă s-a intensificat pe măsură ce au fost puse recompense pe capetele lor iar armata japoneză îi urmărea pentru a pune din nou mîna pe harta care, în aparenţă, avea să salveze imperiul japonez.

După o serie de urmăriri ca-n filme şi scene cu împuşcături, Cel bun, Cel rău şi Cel ciudat sînt singurii care ajung la “comoară” dar nu era decît o gaură supradimensionată în deşert. În final se întorc unul împotriva celorlalţi şi se împuşcă între ei, iar erau pe moarte de sub ei ţîşneşte un gheizer de petrol.

Au fost lansate două versiuni alte filmului: una pentru piaţa coreeană şi una pentru piaţa internaţională. Finalul versiunii coreene este diferit faţă de cel al versiunii internaţionale: el conţine o scenă în care corpurile celor trei sînt găsite (şi probabil resuscitate) de către sora Celui bun şi aluzia că harta a fost mai degrabă interpretată greşit decît inutilă.

Distribuţia în include pe:

  • Song Kang-ho – Yoon Tae-goo, Cel ciudat
  • Lee Byung-hun – Park Chang-yi, Cel rău
  • Jung Woo-sung – Park Do-won, Cel bun
  • Yoon Je-moon – Byeong-choon, omul de încredere al conducătorului bandiţilor manciurieni
  • Ryoo Seung-soo – Man-gil, prietenul lui Yoon Tae-goo
  • Song Yeong-chang – Kim Pan-joo
  • Son Byeong-ho – Seo Jae-sik
  • Oh Dal-su – Park Seo-bang
  • Uhm Ji-won – Na-yeon (cameo)

Locaţia de pe imdb unde puteţi găsi informaţii suplimentare despre actori este aici.

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>