Apel de ajutor pentru transportul unui copil decedat

Titlul vă face să vă puneţi întrebări? Şi pe mine m-a făcut să mi le pun în cursul zilei de azi, cînd am primit apelul ciudat. A venit pe telefonul al cărui număr l-am pus ca număr de contact pentru clubul de kendo din Oradea la anunţurile pe care le-am pus pe reţea de-a lungul timpului. N-are rost să vă spun care este, oricum poate fi găsit relativ uşor folosind google. Este foarte probabil că tipul în cauză a folosit acelaşi motor de căutare pentru a găsi fraieri (dar asta este părerea mea personală şi aveţi nevoie să ştiţi ce s-a întîmplat pentru a vă face o impresie).

Totul a început cu un apel de la numărul 0749-948228, un bărbat îl căuta pe administratorul clubului de kendo. L-am întrebat ce vroia şi s-a prezentat ca fiind un medic din Tîrgu Mureş (spre marea mea părere de rău, nu i-am reţinut numele, dar cred că ar fi fost oricum irelevant pentru că la telefon poţi pretinde că eşti oricine cînd vorbeşti cu un necunoscut). El a susţinut că un copil din Oradea fusese adus la Tîrgu Mureş pentru un transplant de inimă (întîmplător auzisem de faptul că transplantele de inimă au o oarecare vechime acolo, aşa că informaţia mi s-a părut în regulă), dar copilul a decedat azi dimineaţă. A spus că a sunat pentru a cere ajutorul clubului pentru a trimite corpul copilului acasă, în Oradea, şi ar fi vrut să îi fie viraţi nişte bani într-un cont. A mai precizat că a mai sunat şi pe alţii, mai mari, dar că i-au întors spatele, dar că a reuşit să strîngă deja 800 de lei.

O poveste tristă, nu-i aşa? Chiar lacrimogenă, aş putea spune.

Dacă ar fi să fac o paranteză, trebuie să precizez că dacă vreun cunoscut (chiar şi dacă nu îmi este prieten apropiat) ar avea cu adevărat probleme (adică nu din alea inventate pentru că nu-mi pierd timpul cu din astea) şi mi-ar cere ajutorul aş căuta să-l ajut să şi le rezolve. Nu mă refer (doar) la bani, pentru că banii nu sînt singura rezolvare (deşi au aportul lor important).

Dar în momentul în care un necunoscut vine cu o poveste de genul ăsta şi-mi cere bani, primul lucru pe care-l fac este să mă întreb în ce măsură povestea respectivă este o înşelătorie. Nu mă refer la povestea cu copilul (pentru că aia s-ar putea să fie într-o oarecară măsură adevărată: mor o mulţime de copii zilnic, din diverse motive), în primul rînd mă refer la implicarea necunoscutului în cauză în povestea respectivă. Prin telefon poţi spune şi poţi pretinde cam orice, nu înseamnă că şi este adevărat. Este cu adevărat banal să cauţi numere de telefon pe reţea, nişte informaţii în plus şi să vii cu o poveste oarecare, care să impresioneze. Nimeni nu te poate învinovăţi pentru că interlocutorii îţi trimit bani în cont, cel puţin atîta vreme cît nu îi obligi să facă asta.

Cu toate acestea, totul ar fi putut fi adevărat. Este reversul neplăcut al medaliei.

Eu am refuzat să-i ofer ceea ce mi-a cerut. Voi ce aţi face?

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>