Bilbielile si rahaturile din mass media

Azi nu am prea avut prilejul să stau pe la calculator. A trebuit să îi instalez cuiva nişte chestii şi n-am avut acces la reţea, cel puţin nu suficient cît să stau prea mult… pentru orice, nu doar pentru a scrie pe aici. Dar am avut prilejul să ascult radio-ul cîteva ore bune în cursul zilei.

Am avut prilejul să aflu că un contract al unui fotbalist oarecare va fi lărgit în loc de prelungit (cum ar fi fost corect), am auzit apelativul “său” (tatăl său) la adresa unei femei, în loc să fie “tatăl ei”. Ar mai fi vreo două chestii de menţionat, le-am observat pe una dintre Antene pe cînd aruncam o privire pe la ştiri, dar ştirile astea sînt mult prea jegoase pentru a mai insista la adresa lor. Oricum, gramatica nu prea este la modă prin mass-media. Nu e ceva nou şi nici nu e plăcut.

Dar un lucru tot trebuie să-l spun: este ceva ce-am observat aseară. A fost un moment în care am început să navighez peste posturile tv şi m-am oprit un pic (nu ştiu dacă am stat două minute, dar a fost suficient cît să mi se facă greaţă) pe Antena 3 în care o şleată de… persoane stăteau să discute despre incidentul în trafic în care a fost implicat Mircea Băsescu, fratele actualul preşedinte al ţării. Nu ştiu în ce măsură a fost relatată în mass media acel incident, şi la drept vorbind nici nu-mi pasă prea tare, dar mi se pare de-a dreptul absurd să aduci într-un studio un grup de oameni şi să-i pui să discute despre acel subiect vreme de cîteva ore (nu ştiu cît a durat emisiunea, nu-mi pasă, dar cu siguranţă nu a fost una scurtă). Să urmăreşti acele aberaţii pentru un subiect care a devenit unul aproape curent în România modernă doar pentru că unul dintre cele două personaje (adică şoferi) implicate este fratele unui preşedinte de nimic este doar o crimă pentru neuroni.

Şi, ca să închei cu unul dintre subiectele ultimelor săptămîni, mi-a cam ieşit pe nas rahatul de denumire adresat ţiganilor (mă refer la furtul ăla de denumire, la rrom) de cînd au fost promovaţi peste tot din cauza alungării lor din Franţa. Abia aştept să termin pagina pe care o voi pune pe ţiganii.ro . Ştiţi de ce, nu? Pentru că apelativul de rrom adresat ţiganilor este aproape o insultă pentru români şi, mai ales, pentru că vreau să-i prezint pe ţigani aşa cum sînt. Dacă voi reuşi sau nu rămîne de văzut.

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>