Sistemul de invatamint romanesc

Frunzărind un pic ce a mai apărut nou în ultimele zile pe hotnews am văzut aici o remarcă care m-a făcut să zîmbesc: Mircea Badea vorbind despre sistemul educational din Romania: “Bine ca am terminat scoala aia, nu ca mi-ar folosi la ceva”. (In gura presei, Antena 3). Motivul care m-a făcut să zîmbesc nu a fost remarca lui Mircea Badea ci faptul că ea a fost încadrată la categoria Neuronul stingher.

Cu siguranţă cei de la hotnews au avut motivele lor ca să o încadreze acolo, aşa cum eu am avut motivele mele să mă amuz de aşa ceva: am văzut cazuri de persoane care după 5 ani de facultate de informatică nu ştiau să lucreze cu un calculator nici măcar ca un simplu utilizator, am auzit de o tonă de alte cazuri în care oamenii aveau diplome de terminare a unei facultăţi dar nu au fost pe la cursuri (aproape) niciodată… doar cît să afle ce program aveauşi să îi vadă pe profesori pentru a le mai dea cîte o atenţie.

Pe asemenea persoane îi ajută cu ceva şcoala? Poate… poate ca să obţină o oarecare recunoaştere din partea celor din jur, poate ca să obţină un salariu mai bun sau vreun avantaj de orice fel. Însă cu siguranţă nu i-au ajutat cu prea multe lucruri la nivel practic, nu le-a dezvoltat prea multe deprinderi specifice în domeniul de activitate al acelei şcoli ca să-i facă mai buni în acea meserie.

Şi, ca o completare suplimentară, pot spune cu siguranţă că şcoala nu mai este la nivelul la care era acum 14 ani (de exemplu), cînd am terminat eu liceul. Am prieteni care sînt acum în liceu, ştiu ce fac acolo, pot face o comparaţie. Încă mai păstrez legătura, fie şi sporadic, cu profesorii din şcoală, şi o spun şi ei.

 

Articol preluat de aici.

Comments

Leave a Reply

*

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>